De inwoners van Zwitserland hebben in het laatste referendum hun stem laten horen. Hierbij stemde een overweldigende (59,1 procent) vóór de invoering van een wet voor klimaatbescherming. Daarmee moet het Europese land als doel stellen om het land tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Tegelijkertijd was er ook een referendum over het verhogen van belastingen voor internationale bedrijven.

Wet klimaatbescherming

Dankzij een recent referendum in Zwitserland, moet het land zich nu verbinden aan het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In oktober 2017 tekende Zwitserland het Parijs Akkoord. Daarmee heeft het land zich verbonden tot een emissiereductie doelstelling van minus 50 procent tegen 2030 ten opzichte van 1990 en 100 procent in 2050. Toch kreeg het land haar plannen om deze klimaatneutraliteit te bereiken er niet helemaal door. In 2021 werd er een plan gepresenteerd, maar deze werd te duur bevonden. Daarom kwam er recentelijk een nieuw voorstel, de afgeslankte versie van het voorstel van 2021, op tafel. Maar voornamelijk de rechts-conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) was nog steeds tegen de wet en dwong daarom een referendum (een volksraadpleging) af. Tijdens het referendum liet de Zwitserse bevolking weten vóór het plan te zijn. Een grote meerderheid (59,1 procent) van de Zwitserse burgers stemde er mee in.

Campagne gevoerd

Voorafgaand het referendum werd er flink campagne gevoerd, ondernemer door wetenschappers en klimaatactivisten. Zelf noemen zij het een ‘wake-up call’, waarin ze hun ernstige zorgen uit over de huidige stand van het klimaat, onder meer speelt in Zwitserland de zorgen over het smelten van de gletsjers. Campagnevoerders hebben onder andere benadrukt dat Zwitserland zwaar getroffen zal worden door de opwarming van de aarde en dat de gevolgen van de stijgende temperaturen nu al duidelijk zichtbaar zijn. Tussen 2001 en 2022 hebben de gletsjers in de Alpen maar liefst een derde van hun volume verloren door het smelten. Dit zorgt niet alleen voor klimaatproblemen, maar heeft ook gevolgen voor de economie. Toeristen blijven weg en de waterstanden voor waterkrachtcentrales zijn te laag.

Wat gaat er veranderen?

Om deze klimaatdoelen te bereiken, is de regering van plan het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Zwitserland wil minder afhankelijk worden van geïmporteerde energie (op dit moment importeert het land driekwart van de energie die het verbruikt) en wil zich richten op de ontwikkeling van duurzame energie bronnen binnen eigen grenzen. Er wordt de komende tien jaar bijna 3,3 miljard euro vrijgemaakt. Dit geld zal worden geïnvesteerd in het bouwen en uitbreiden van duurzame energie-infrastructuur in Zwitserland. Het is een ambitieus plan, maar noodzakelijk om het land klimaatneutraal te maken en een groene toekomst te waarborgen.

Zwitserland staat bekend om haar frequente referenda, waarbij de bevolking regelmatig haar stem laat horen. Dit referendum werd gehouden op zondag 18 juni. Tegelijkertijd hebben de inwoners ook ingestemd met het verhogen van de belastingen voor grote internationale bedrijven naar minstens 15 procent.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Vanaf 1 juli nieuwe plasticregels: toeslag voor plastic