Op een wolkvrije dag met veel zon, zou je verwachten dat we maximaal kunnen profiteren van zonnepanelen. Dit is helaas niet altijd het geval: een te sterke zon kan ervoor zorgen dat zonnepanelen juist minder stroom op kunnen leveren. Een groep wetenschappers heeft hier een oplossing op bedacht: zwetende zonnecellen. Door zonnepanelen te leren zweten kan de stroomproductie stijgen met wel negentien procent.
Water uit de lucht halen
Wetenschappers uit verschillende landen, waaronder wetenschappers van de Hong Kong Polytechnic University hebben ontdekt dat zweten ook voor zonnepanelen werkt. Want net zoals bij dieren en mensen, werkt zweten voor verkoeling. Deze verkoeling voorkomt oververhitting, wat vervolgens weer tot betere prestaties leidt. Als zonnepanelen de warmte van de zon niet aankunnen, kunnen ze geen stroom meer produceren. Maar door te ‘zweten’, worden de zonnepanelen afgekoeld en behouden ze de mogelijkheid om energie te produceren.
De wetenschappers hebben een speciale gel ontwikkeld, die in de nacht water uit de lucht kan opnemen en overdag de zonnepanelen hiermee af kan laten koelen. Hiervoor moet het dus in de nacht koel zijn en ook de luchtvochtigheid moet relatief hoog zijn. De gel wordt achterop de panelen aangebracht en kan de panelen hiermee tien graden afkoelen. Dit proces verhoogt de stroomproductie van de zonnepanelen met vijftien tot negentien procent en is daarmee een duurzame uitvinding om veel energie te genereren en geld te besparen.
Geen zwetende zonnecellen in de regen
Wanneer je de gel aanbrengt op de zonnepanelen, moet je ervoor zorgen dat de gel niet gemakkelijk is blootgesteld aan regen. Hoewel vocht positief lijkt voor de speciale gels, verkleint regen juist het opnemend vermogen van de gel. Wetenschappers hebben daarom bedacht om de gel aan de onderkant van de panelen aan te brengen. Toch is het mogelijk dat de gel door regen dan alsnog nat wordt. Daarom zijn de wetenschappers nog op zoek naar een andere soort gel, die wel bestendig is tegen regen.
In Nederland regent het over het algemeen veel in vergelijking met andere landen. Daarom is de gel voor Nederland nog niet heel efficiënt. Wanneer het niet regent, werkt de gel op dit moment het beste in Europa. Dit komt doordat de luchtvochtigheid in Europa relatief hoog is in vergelijking met andere landen. Hierdoor kan de gel in de nacht veel vocht opnemen, om vervolgens overdag de zonnepalen af te koelen.
De uitvinding is een grote doorbraak voor landen met veel hitte. In woestijnen worden namelijk veel zonnepanelen aangelegd, omdat daar de zon veel schijnt. Maar bij 25 graden Celsius daalt de stroomproductie al, terwijl de meeste zonnepanelen daar rond een temperatuur van 40 graden Celsius zitten.
Wil je meer lezen over innovaties op het gebied van zonnecellen? Lees dan hier verder.