Zweeds oliebedrijf Preem staakt haar plannen omtrent de uitbreiding van olieraffinaderij Preemraff. Dat liet het bedrijf afgelopen maandag weten. In plaats daarvan wil het bedrijf nu hernieuwbare energie gaan produceren op de Preemraff locatie. Greenpeace ziet de omslag in de planning als een grote overwinning.
Het bedrijf schrijft de beweegredenen vooral toe aan een gebrek aan commerciële interesse. Toch wordt de beslissing met groot gejuich ontvangen door de Zweedse klimaatbeweging. Die protesteert al jarenlang tegen de uitbreiding. In de woorden van Isadora Wronski, voorzitter van Greenpeace Zweden: “Dit is een overwinning voor de klimaatbeweging, de Zweedse democratie en de hoop voor een duurzame samenleving.”
Honderd miljoen ton CO2 per jaar
De Preemraff olieraffinaderij staat al sinds de eerste aankondiging van de uitbreidingsplannen in 2016 aan de top van de klimaatagenda. De olieraffinaderij in Brofjorden is op het moment al de grootste in Zweden, en zou met de uitbreiding de landelijke CO2 uitstoot met een miljoen ton per jaar ophogen.
Niet alleen zou dit Preemraff tot de grootste bron van CO2 in heel Zweden hebben gemaakt, het zou er ook voor gezorgd hebben dat Zweden onder geen mogelijkheid had kunnen voldoen aan de eisen van het Parijs-akkoord: het internationale verdrag wat is gesloten om de wereldwijde opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden.
Van rechtszaak tot blokkade
Praktisch elke Zweedse groep of organisatie met milieubelangen heeft zich in de afgelopen vier jaar verzet tegen de uitbreiding van Preemraff. Zo leidde een campagne opgezet door Sara Ivarsson via de We Don’t Have Time – app tot een rechtszaak, die afgelopen juni – tot spijt van de klimaatbeweging – leidde tot de goedkeuring van de uitbreidingsplannen.
Eén van de meest opmerkelijke en recente acties vond deze maand nog plaats. Toen wisten zes Greenpeace-activisten de kranen van de terminal van de olieraffinaderij op te klimmen. Een spandoek dat ze hadden meegebracht las “Paris over Preem”. Samen met een groot Greenpeace-schip (de welbekende Rainbow Warrior) dat de vaarwegen van olietankers van en naar Preemraff blokkeerde, wisten de activisten de raffinaderij voor 62 uur stil te leggen.
Een overwinning voor Greenpeace
Volgens Preem zelf hebben de protesten niks te maken met het besluit de uitbreidingsplannen te verwerpen. Het project, wat 15 miljard Zweedse kronen (bijna 15 miljoen euro) zou kosten, is volgens Preem mede dankzij de coronacrisis simpelweg niet meer commercieel aantrekkelijk. Het bedrijf geeft aan meer economisch voordeel te zien in een investering in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.
Klimaatactivisten linken de wijziging van koers echter wel aan hun harde inzet. Ze zien de beslissing als een teken dat hun activisme heeft geloond. Zo reageerde Greta Thunberg op Twitter: “Wat een gigantische overwinning voor de klimaat- en milieubeweging!” naar aanleiding van het goede nieuws.
Wil je meer lezen over Greenpeace-acties? Lees dan hier verder.