Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zweden gaat als eerste land ter wereld een snelweg omzetten in een permanente elektrische weg. Ze noemen het de e-motorway: een snelweg, speciaal voor elektrische auto’s waarop elektrische voertuigen zichzelf tijdens het rijden kunnen opladen. Het plan is om tegen 2025 zo’n 3000 km aan elektrische wegen aan te leggen. Dit initiatief komt voort uit de nieuwe EU-wetgeving die in 2035 vereist dat alle nieuwe auto’s geen CO2-uitstoot meer hebben. Ook andere landen haasten zich om de infrastructuur voor fossielvrij vervoer te ontwikkelen. Lees hier hoe Zweden dan heeft gedaan.

Tijdens het rijden opladen

Je elektrische auto tijdens het rijden kunnen opladen. Het klinkt nog een beetje als science-fiction, maar Zweden bouwt nu al aan zo’n speciale snelweg, compleet met technologie om tijdens het rijden de auto op te laden. Het gaat om de Europese route E20. Een snelweg die logistieke hubs tussen Hallsberg en Örebro met elkaar verbindt en in het midden van de drie belangrijkste steden van het land, Stockholm, Göteborg en Malmö ligt. Het project bevindt zich momenteel in de aanbestedingsfase. Tegen 2025 gaat er naar waarschijnlijkheid worden gebouwd.

Laadmethode elektrische-snelweg

De laadmethode voor E20 moet nog worden beslist. Op dit moment zijn er drie verschillende soorten technologie die kunnen dienen als laadmethoden. De eerste is het catenary-systeem, het geleidende (op de grond gebaseerde) systeem en het inductieve systeem. De catenaire systeem gebruikt bovenleidingen om stroom te leveren aan een speciaal soort bus of tram en kan daarom alleen worden gebruikt voor zware voertuigen. Een andere methode is een ‘inductiebaan’, deze werd ontwikkeld door Trafikverket. Een Zweedse Transport Bureau dat al jaren geleden is begonnen met de ontwikkeling van snelwegen waarop elektrische voertuigen tijdens het rijden kunnen opladen. In 2020 legde dit bedrijf al een ‘inductiebaan’ aan voor vrachtverkeer in Visby. De laatste optie is Het Electric Road System (ERS). Dit gaat om een elektrische energieoverdracht van wegen naar rijdende voertuigen. In de video hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Ook andere landen bezig met ontwikkelingen

Ook andere landen, waaronder Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en India, zijn bezig met ontwikkelingen rondom elektrische snelwegen. Zweden is koploper, en is van plan om tegen 2045 nog eens 3000 km elektrische wegen aan te leggen. Bovendien werkt het land nauw samen met Duitsland en Frankrijk om ervaringen uit te wisselen op het gebied van elektrische wegen. In Nederland werd er in 2021 een verkenningsstudie gedaan naar ERS. De bevindingen daarvan kan je hier lezen.

De ontwikkeling van elektrische wegen is een belangrijke stap voorwaarts in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector. Het gebruik van elektrische wegen in combinatie met zero-emissie voertuigen kan de CO2-uitstoot van het wegvervoer aanzienlijk verminderen en bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen op zowel nationaal als internationaal niveau. Bovendien kan het gebruik van elektrische wegen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de weg vrijmaken voor een duurzamere toekomst voor transport.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Hoe kan AI technologie ons helpen met klimaatverandering?