Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wist jij dat 86 procent van de sneakers geproduceerd wordt in Azië? Dat terwijl 70 procent van de sneakers niet daar wordt gedragen, maar geëxporteerd wordt naar Noord-Amerika of Europa. In Azië is de productie van sneakers goedkoop, maar niet duurzaam. Deze Nederlandse start-up brengt de productie van sneakers terug naar Nederland.

Sneakers niet duurzaam

We houden allemaal wel van mooie sneakers. Sterker nog, bijna de helft van de Nederlanders heeft meer dan 10 paar schoenen in de kast staan! De sneaker wereld is in de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Wereldwijd werden er vorig jaar meer dan 1,2 miljard paar verkocht. 86 procent van die sneakers wordt geproduceerd in Azië. In landen zoals China, Bangladesh en India kunnen sneakers geproduceerd worden tegen lage prijzen. Maar daar staat wel wat tegenover. De kosten wordt verhaald op de aarde en de medewerkers in de fabrieken. Dit maakt de productie alles behalve duurzaam. 

Sneaker productie Nederland

Is het mogelijk om modieuze sneakers te ontwikkelen en produceren in Nederland? Zoolmates ging de uitdaging sneaker productie in Nederland aan. De sneakers van dit merk worden op zo’n duurzaam mogelijke manier lokaal geproduceerd. “Als je dichterbij produceert, dan scheelt dat uitstoot en verspilling. Bovendien bevorder je lokale ontwikkeling.” aldus medeoprichter Willem Jansen aan MT/Sprout.  Het gloednieuwe merk lanceerde afgelopen week de eerste sneaker in de voorverkoop. Zo’n sneaker kost je 150 euro. Het merk hoopt een doelgroep te bereiken die bewust nadenken over hoe en waar een sneaker gemaakt wordt. En daar wil Zoolmates zo transparant mogelijk over zijn. 

Hoe nu verder?

Afgelopen week lanceerde Zoolmates dus de crowdfunding campagne. Zo’n honderd fans bestelde al hun eerste paar duurzame sneakers. Het zorgde voor de nodige aandacht voor het Nederlandse sneakermerk. In totaal leverde de voorverkoop campagne 20.000 euro op. Daarmee heeft Zoolmates beschikking gekregen tot een platform met meer ervaring, netwerk en bereik. In de aankomende maanden wil Zoolmates het geld onder andere gebruiken om nog meer te ontwikkelen. Zo gaan ze bijvoorbeeld experimenteren met duurzame en biologische materialen.

Meer lezen over duurzaamheid in de modeindustrie? Lees dan Revalue Fashion gaat de mode-industrie circulair maken