Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Voor de inrichting van je (nieuwe) huis even een tripje naar de IKEA voor wat meubilair, decoratie en/of woonaccessoires: wie kent het niet? Afgelopen jaren heeft IKEA zich hard ingezet om het assortiment en het concept te verduurzamen, dus ook wij brengen weer met een gerust hart een bezoekje aan de winkel. In de Verenigde Staten komt nu wel een hele bijzondere (en duurzame) toevoeging aan het assortiment. Per herfst 2022, koop je nu gewoon bij de IKEA je zonnepanelen!

Drempels zonnenergie 

De aanschaf van zonnepanelen blijft een enorme drempel voor huishoudens tijdens deze energietransitie. Zo vinden mensen het bijvoorbeeld te duur, ze vinden de salderingsregeling te lastig of te onzeker, ze weten er te weinig van af of ze vertrouwen niet op de kwaliteit. Al in al, genoeg redenen voor de consument om (nog) niet over te stappen op duurzame energie volgens een onderzoek van MilieuCentraal onder consumenten. Ook de in de VS, lijken er nog altijd te veel drempels. Op dit moment, heeft zo’n ongeveer 4 procent van alle huishoudens zonne-energie. In Nederland ligt dat iets hoger, ergens tussen de 8 en 9 procent.

Per 2030 moet zeker 50 procent van de totale energie in de VS afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Volgens berekeningen moeten er dan 72 miljoen huishoudens op zonne-energie draaien. Dat betekent nog een lange weg te gaan. Hoe kan de aanschaf van zonnepanelen worden gestimuleerd? Wat als je je zonnepanelen kan kopen bij een oude vertrouwde meubelzaak? 

Zonnepanelen bij IKEA

Om dat te realiseren is IKEA een bijzondere samenwerking aangegaan. Samen met het Amerikaanse SunPower kondigde IKEA het nieuwe initiatief, genaamd Home Solar, aan. In de herfst van 2022, zullen de eerste zonnepanelen beschikbaar zijn bij IKEA’s in bepaalde Californische delen. Leden van het IKEA Family klantenbindingsprogramma kunnen daar hun SunPower zonne-energie-infrastructuur kopen voor hun (nieuwe) woning. Met de installaties van SunPower kunnen  Amerikanen dan zowel schone energie kunnen opwekken als opslaan.

“De lancering van Home Solar met IKEA zal meer mensen in staat stellen meer controle te krijgen over hun energiebehoeften, en ons doel is om de schone energiedienst in de toekomst op meer IKEA-locaties aan te bieden”, aldus een woordvoerder van IKEA. Of de zonnepanelen na de lancering in meerdere staten het assortiment bereiken en of ze vervolgens hun weg naar Europa vinden, is nog even afwachten. 

IKEA: duurzame greenwasher?

Afgelopen jaren heeft de meubelgigant zich op verschillende wijze ingezet om duurzame verandering teweeg te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de opening van de nieuwe Circular Hub, een bijzondere samenwerking met het Nederlandse MUD Jeans, de toevoeging van de plantaardige hotdogs en gehaktballetjes en het gebruik van meer recyclebare materialen.  Toch klinkt er nog altijd veel kritiek op IKEA: het concept is nog altijd vrij lineair. 

Door de lage prijzen, worden consumenten sneller aangespoord om spullen te kopen en – als ze kapot of uit de mode zijn – weer weg te gooien. Een tweedehands IKEA kast, levert nou eenmaal niks op. Het houtgebruik van IKEA neemt daarnaast al jaren toe: in 2016 gebruikte IKEA zelfs 1 procent van het wereldtotaal. Naar verwachting, kan dit stijgen tot wel 3 procent. Bovendien is het geen geheim meer dat IKEA niet bekendstaat als een gulle belastingbetaler. Via een slimme constructie ontwijken ze die al jaren. Dat soort belastinggeld, zou ook kunnen worden toegewezen aan infrastructuur, onderwijs of klimaat…

Meer lezen over duurzame ontwikkelingen in het bedrijfsleven? Lees dan Hoe Ben & Jerry’s broeikasgassen uit zuivelproductie aanpakt.