Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wil jij tijdens het douchen lekker bruin worden? Dan is de zonnedouche iets voor jou! Met een zonnedouche wordt je tijdens het douchen belicht met UV stralen, vanuit de UV-lampen die in de wand zitten. Zo stap je schoon en bruin de douche uit!

Wat is een zonnedouche?

Een zonnedouche is een douche waarbij er een verticaal paneel met hogedruklampen in of op je muur zit. Voor een zonnedouche heb je een veilig weggewerkte elektrische aansluiting nodig aangezien er water bij komt kijken. Deze uitvinding brengt vele voordelen met zich mee op het gebied van gezondheid en andere criteria. Hierdoor kiezen mensen steeds meer voor een zonnedouche boven een normale douche.

Het is bewezen dat een zonnedouche in de winterperiode een verdubbeling van het vitamine D-niveau geeft. Dit is getest en ontwikkeld door wetenschappers en medische specialisten. Daarnaast zeggen veel fabrikanten dat een zonnedouche gezonder is dan een zonnebank. Dit komt doordat je lichaam steeds aan een kleine doses licht wordt blootgesteld. 

Zonnedouche

Verschillende soorten zonnedouches

We kunnen de zonnedouches opsplitsen in twee soorten. De zonnedouche met infraroodlicht en zonnedouche met een combinatie van infrarood- en uv-licht. Hieronder leggen we deze twee soorten uitgebreid uit.

Zonnedouche met uv-licht

Als je een zonnedouche wilt kopen kun je kiezen voor een combinatie van infrarood- en uv-licht. Je kan het uv-licht het beste vergelijken met zonlicht. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de aanmaak van vitamine D stimuleert.

Vitamine D stimuleert het energieniveau in ons lichaam, zorgt ervoor dat onze weerstand op peil blijft en heeft daarnaast ook een positieve invloed op chronische huidaandoeningen en onze biologische klok. In de winterperiode zorgt de lage dosering uv-licht ervoor dat je minder snel of helemaal niet in een (winter)dip terecht komt. Als laatste zorgt uv-licht er ook voor dat je een gezonde bruine gloed op je huid, maar erg bruin wordt je er niet van.

Voordelen van infraroodstraling en uv-licht

Zonnedouche met infraroodlicht

Met infraroodlicht wordt er intensieve warmte diep in de huid doordrongen. Infraroodstraling geeft niet alleen ontspanning, maar vermindert ook lichamelijke klanten, zoals spierpijn, reumatische klanten en rug- en nekklachten. Door de warmte die de zonnedouche met infraroodlicht afgeeft stijgt je hartslag en lichaamstemperatuur.

Hierdoor word je bloedsomloop en stofwisseling gestimuleerd. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam een snellere afvoer van afvalstoffen heeft en een verhoging van de zuur- en bouwstoffen aanvoert. Je spieren zullen hierdoor sneller herstellen na het sporten.

Voordelen van infraroodlicht

Het prijskaartje

Als je overweegt om een zonnedouche te kopen is het handig om te kijken naar de prijzen van de verschillende zonnedouches. Een instapmodel kost rond de €1100 en de wat meer luxere zonnedouche kosten rond de €3300.

Bij de meeste modellen moeten de hogedruklampen ingebouwd worden in de muur of op de muur worden gemonteerd. Als je van plan bent om dit te doen moet je er rekening mee houden dat aan de initialisatie ook kosten zijn verbonden.

 

Hoeveel stroom verbruikt een zonnedouche?

Hoeveel stroom die deze douche verbruikt hangt af van het type. Over het algemeen verbruiken de meeste modellen zeer weinig stroom. Als je 10 minuten gaat douchen kost het minder dan 3 eurocent. Wanneer je een zonnedouche gaat kopen staat bij de specificaties hoeveel watt het model verbruikt. Hierdoor kun je gemakkelijk zien of uitrekenen hoeveel stroom je zal gebruiken.

Meer duurzame opties

Meer weten over duurzame opties, neem dan even een kijkje op de Ecotoday website. Hierop vind je onder andere alles over een elektrische kookplaat, hoe je zelf een moestuin kunt beginnen, wat de makkelijkste kamerplanten zijn voor bij jou in huis en nog veel meer.