Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zonne-energie in Afrika wordt steeds populairder. Grote delen van Afrika kennen de hoogste hoeveelheid zonneschijn ter wereld. Bovendien worden zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Afrika is een uitgestrekt continent, met op veel plaatsen dunbevolkt gebied. Het traditioneel Europese en Amerikaanse model van overal hoogspanningsleidingen neerplanten, werkt in grote delen van Afrika niet. Dit komt doordat hoogspanningsleidingen kostbaar zijn en de Afrikanen daar het geld niet voor hebben.

Maar gelukkig komen er steeds meer duurzame oplossingen voor dit probleem. Zonne-energie lijkt haast voor Afrika uitgevonden, want met een zonnepaneel kan iedere familie ruimschoots zonne-energie opwekken.

En anders dan in Noord-Europa, is er in Afrika geen winter, alleen een regentijd. En in deze regentijd is de hoeveelheid zonnestraling niet veel minder dan in de rest van het jaar. Sterker nog, 40% van alle zonne-energie op land, komt op Afrikaanse bodem neer. Het hele jaar door.

In Egypte wordt de zon de belangrijkste energiebron

zonne-energie in Afrika

In Egypte is de hoeveelheid zonnepanelen van 2017 tot 2018 verzesvoudigd van 169 tot 750 megawatt, met in 2019 weer meer dan een verdubbeling tot 1,6 gigawatt. Dit is 8 procent van alle elektriciteit in Egypte (in totaal 20 GW). Einde 2021 wordt dat zelfs 6,6 gigawatt.

Ter vergelijking; in Nederland staat 10 gigawatt aan zonnepanelen. Egypte is dus hard op weg om volledig duurzaam te worden. Zeker omdat er ook veel windmolens gebouwd worden.

Zonne-energie in Egypte verreweg de goedkoopste oplossing is. Ook de rest van Afrika volgt pijlsnel. Er is domweg niet genoeg fossiele brandstof om Afrika op westers welvaartspeil te brengen.

Zonne-energie in Afrika: de rest volgt snel

Egypte, althans: de Nijlvallei, is een dichtbevolkt land, waardoor het ideaal is voor een centraal elektriciteitsnet. Dat is anders in veel andere Afrikaanse landen. Daar woont de bevolking vaak verspreid over kleine dorpjes op het platteland. Maar ook voor deze dorpjes brengt de zon uitkomst. Op dit moment is de meest voorkomende manier van verlichting petroleum, oftewel lampolie.

Lampolie is ongezond, duur en vormt een flinke hap uit het budget van Afrikaanse plattelandsgezinnen. Zonnelampen besparen al gauw 85 dollar per jaar. Dat is erg veel geld voor de armste gezinnen, die hiervoor eten uit hun mond moesten sparen. Kerosine is ook erg smerig en veroorzaakt veel ademhalingsziekten.

Een zonnepaneel met accu en LEDjes levert, als het zonnepaneel eenmaal is geïnstalleerd, gratis licht en stroom voor dingen als radio’s en tv’s. En natuurlijk, koelkasten voor klinieken. Erg belangrijk om bloedmonsters en vaccins in te kunnen bewaren. Elektrische fietsen zullen waarschijnlijk ook snel populairder worden in Afrika. Daarom verwachten waarnemers een snelle groei van zonne-energie in Afrika.

Wil je zelf een bijdrage leveren? Als je een WakaWaka solar power bank koopt, gaat er een tweede solar power bank naar een arm gezin in Afrika en elders in de wereld, dat daardoor afscheid kan nemen van de ongezonde kerosine. Waar precies lees je op de website van Waka-Waka.

Meer weten over zonne-energie? Lees dan ook over een rijdend huis op zonne-energie: de elektrische camper van TU Eindhoven of heel Zuid-Australië kon voor het eerst op alleen zonne-energie draaien