Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De zomer van 2023 markeert zich nu al als een periode van langdurig extreme weersomstandigheden. Op dit moment heerst er een ongekende hittegolf op grote delen van het noordelijk halfrond. Landen worstelen met temperaturen die de 40 graden ruimschoots overschrijden, wat leidt tot verstrekkende gevolgen. Tegelijkertijd laaien er bosbranden, maar ook overstromingen op. In Milaan werd er een tornado gespot, en in Slovenië en Kroatië vielen er zelfs doden door een grote storm.

Warmste juli ooit

In juni was het in vele delen van de wereld al recordwarm, en de buitengewone hitte lijkt ook in juli aan te houden. Volgens NASA-wetenschappers wordt juli 2023 naar verwachting de warmste maand in ‘honderden, zo niet duizenden jaren’. De situatie zal in augustus naar waarschijnlijkheid niet beter worden, integendeel. Over de hele wereld worden ongekende veranderingen waargenomen, met hittegolven die de Verenigde Staten, Europa, en China teisteren en warmterecords die gebroken worden. In Italië en in de Balkan waren de temperaturen dagen boven de 40 graden. In Griekenland zelfs boven de 45. Dat is volgens experts zo’n 10 tot 15 graden hoger dan wat je zou mogen verwachten in deze tijd van het jaar. 

Extreme stormen

Naast extreme hitte vormden zich ook noodweer in verschillende Europese landen. Zo werd er in Milaan zelfs een tornado waargenomen, in de hele regio van Lombardije kwam het met bakken uit de lucht vallen. Een recente studie van het European Severe Storms Laboratory in Duitsland heeft aangetoond dat met de opwarming van de aarde, hagelstenen ook groter kunnen worden. Volgens het onderzoek is het risico op extreem grote hagelstenen in Noord-Italië sinds 2012 drie keer zo groot als in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dit wijst op een duidelijke verandering in het weerpatroon als gevolg van klimaatverandering.

Ook Slovenië en Kroatië kampte met hevige stormen. Daar hebben bovendien minstens vier mensen het leven verloren door het noodweer. Binnen een tijdsbestek van twee dagen werden beide landen getroffen door heftige weersomstandigheden, gekenmerkt door zware windstoten, regen en onweer. Dit noodweer kwam na een periode van extreme hitte en droogte.

Weersomstandigheden Nederland

In Nederland begon de zomer met een ongewoon vroege hittegolf, waarbij de thermometers de 30-graden-grens al vroeg in juni overschreden. Toch zakte de temperaturen in juli terug naar “echt Nederlands zomerweer”. Het was afgelopen weken tussen de 20 en 24 graden, redelijk bewolkt en af en toe een buitje. Naar verwachting zal de typische ‘Hollandse zomer’ met af en toe een bui nog een tijdje voortduren. De komende twee weken blijft het weer wisselvallig, en er is goede hoop op voldoende neerslag om het neerslagtekort zelfs enigszins te verminderen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Fabel of feit: een elektrische fiets niet duurzaam?