Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Van dierentesten, schadelijke ingrediënten, plastic verpakkingen en wegwerpproducten. De cosmetica industrie is over het algemeen schadelijk voor het milieu, dieren en onze gezondheid. Toch ontkomen we niet aan het gebruik van enkele cosmetische producten. Zaken zoals bijvoorbeeld onze menstruatie, het wassen van onze kleding en scheren kunnen nou eenmaal niet wachten. Wat je wel kan doen, is overstappen naar zero waste en herbruikbare producten. Wij geven een aantal leuke tips van handige milieuvriendelijke cosmetica producten.

Scheren met Bamboozy

Het Nederlandse Bamboozy is opgericht om maximale impact te maken en een brug te vormen tussen zero waste producten en reguliere producten binnen de cosmetica branche. Een van de eerste producten die het merk aanpakt zijn scheermesjes. En ja – we hebben ons er allemaal wel eens schuldig aangemaakt. Wegwerpscheermesjes gaan gemiddeld twee tot drie weken mee, waarna ze eigenlijk direct bij het afval belanden. Op jaarbasis levert dat een flinke berg scheerafval op: in de VS worden elk jaar 2 miljard scheermessen weggegooid.

Bamboozy lanceerde daarom de Safety Razors. Safety razors zijn een uiterst duurzaam alternatief voor de plastic wegwerp mesjes en cartridges. Het houdertje waar de mesjes ingaan is herbruikbaar, waardoor alleen het metalen mesje vervangen hoeft te worden. Als het losse mesje na een aantal keer gebruiken bot is geworden kan je hem gewoon recyclen. Je kan de mesjes opsparen in een potje en inleveren bij een scheidingsstation bij jou in de buurt. 

herbruikbaarscheermesje

Duurzaam menstrueren

Volgens Bamboozy, biedt een menstruatiecup meer comfort, is duurzamer en hygiënischer vergeleken met maandverband of tampons. Op het front van duurzaamheid valt veel te winnen met een menstruatiecup tegenover producten zoals maandverband, omdat de cup herbruikbaar is door deze uit te wassen. Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval en zijn dus niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting van de producten. Omdat de producten ook nog in plasticverpakkingen worden geleverd, leveren ze per jaar meer dan 200.000 ton plastic afval op. Tijd om over te stappen naar een duurzame menstruatie cup dus. 

Deze cup is gemaakt van siliconen waardoor deze lang meegaat. Na gebruik spoel je de cup af met stromend water. Na je menstruatie steriliseer je de cup door deze te koken in water. Of gebruik de Bamboozy sterilisator, geschikt voor steriliseren in de magnetron.

Herbruikbare wattenschijfjes

Ook wattenschijfjes, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verwijderen van make-up zijn niet duurzaam. Deze schijfjes worden veelal  gemaakt van katoen en om van katoen te produceren wordt er gebruik gemaakt van grote hoeveelheid pesticiden. Dit bestrijdingsmiddel is slecht voor het milieu en voor dieren. 

Stap je over naar milieuvriendelijke cosmetica? Kies dan voor de herbruikbare wattenschijfjes van Bamboozy. Zij lanceerde onlangs deze wattenschijfes gemaakt van bamboe. Deze herbruikbare wattenschijfjes hebben een natuurlijke anti-bacteriële werking, zijn super zacht, en natuurlijk veel duurzamer. Na gebruik was je de schijfjes mee in de wasmachine. En daarna zijn ze weer als nieuw. Voor vele daarom niet meer weg te denken uit de badkamer. Tevens worden ze geleverd met een mooie houder van bamboe,  waszak, en handige vinger inkeping voor het  beter verwijderen van je makeup. 

Duurzaam de was doen

Als laatste kijken we naar, wat volgens Bamboozy, dé nieuwe manier van wassen is. Milieuvriendelijk, plasticvrij, vegan, en biologisch afbreekbaar. Dat is wassen zoals je gewend bent, maar dan niet met een pod of wasmiddel uit een plasticfles, maar een met wasmiddel uit een strip die 100% plant-based en afbreekbaar is. Dat betekent mi

Wil jij meer te weten komen over hoe je duurzamere keuzes kan maken op gebied van milieuvriendelijke cosmetica? Lees dan De 5 dierproefvrije merken die jij in huis moet hebben.