Met de jaarwisseling achter de rug gaan weer vele Nederlanders op zoek naar een andere zorgverzekeraar: vorig jaar spraken we zelfs nog van een recordaantal van 1,25 miljoen overstappers! Alhoewel de prijs voor de meeste mensen leidend is in hun keuze, begint ook duurzaamheid een steeds grotere rol te spelen. Een groeiende groep mensen kijkt kritischer naar hoe zorgverzekeraars hun geld beleggen. Je wilt toch immers niet dat van jouw maandelijkse premie, bossen worden gekapt? Helaas gebeurt dit vaker dan je denkt. Hoe dit werkt en hoe je in 2020 voorkomt dat jij hieraan bijdraagt, lees je in dit artikel.
Wat maakt een zorgverzekeraar ‘groen’ of juist niet?
Misschien ben je recentelijk al overgestapt naar een duurzamere bank, zoals Triodos of ASN. Goed bezig! Sommige banken gebruiken jouw geld namelijk voor investeringen die alles behalve duurzaam zijn. Door jouw geld bij deze banken weg te halen geef je een signaal af dat je daar niet oké mee bent, en motiveer je de bank hopelijk om andere keuzes te maken. Bovendien wordt jouw spaargeld door over te stappen naar een groene bank niet meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld Shell, maar in het ontwikkelen van windenergie.
Eigenlijk werkt het hetzelfde met zorgverzekeraars. Het geld wat Nederlandse burgers voor hun premie betalen wordt door de zorgverzekeraar geïnvesteerd. Daarmee maken de verzekeraars winst, wat nodig is om zichzelf salaris uit te keren en om voor de zorgkosten van de verzekerden te betalen. Deze investeringen of beleggingen worden lang niet altijd duurzaam gedaan.
Sterker nog, over het algemeen houden Nederlandse verzekeraars amper rekening met duurzaamheid in hun beleggingsbeleid. Het VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, houdt al ruim 15 jaar bij hoe verantwoord Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen omgaan met de aan hen toevertrouwde gelden en werken ook actief met hen samen om verbeteringen aan te brengen. Dit jaar rapporteerde het VBDO dat slechts 7% van de zorgverzekeraars überhaupt onderzoek doet naar de klimaatrisico’s op beleggingen. En dat terwijl onderzoek uitwijst dat duurzaam beleggen helemaal niet minder op hoeft te leveren.
Hoe maak ik een duurzame keuze?
Elk persoon heeft andere zorgbehoeften, die ook nog eens van jaar op jaar compleet kunnen veranderen. Daarnaast heeft ook niet iedereen dezelfde bestedingsruimte, en is de goedkoopste verzekering niet voor alle mensen een vrijwillige keuze. Daarom verschilt het ook per persoon welke zorgverzekering voor jou en de planeet de beste keuze is. Gelukkig kunnen we je wel een aantal handvatten meegeven waarmee je gemakkelijk de groenst mogelijke keuze maakt in jouw situatie:
- Je kan je ten eerste laten leiden door de ondervindingen van de VBDO. Kijk bijvoorbeeld eens wat de drie duurzaamste (A.S.R., Achmea en Menzis) verzekeraars voor jou te bieden hebben. Of besluit om je sowieso niet te verzekeren bij de drie minst duurzame verzekeraars, Eno, IptiQ en DSW.
- Je kan ook eens een kijkje nemen op eerlijkeverzekeringswijzer.nl. Deze site beoordeelt het beleggingsbeleid van Nederlandse zorgverzekeraars aan de hand van een scala pijlers die uiteenlopen van wapenhandel tot gendergelijkheid. Verschillende van deze pijlers hebben direct betrekking op duurzaamheid, zoals ‘olie en gas’ en ‘klimaatverandering’. Zo kan jij zelf bepalen welke principes je laat wegen en hoe ver je daarin wilt gaan. De wijzer geeft ook aan waar jouw premie praktisch gezien naartoe gaat, en laat je direct een klacht of compliment doorsturen naar de verzekeraar om jouw mening te laten horen, of je je nou verzekert bij deze partij of niet.
- Tot slot vind je op independer.nl sinds kort een filter voor duurzaamheid. Hierbij kun je je zoekresultaat voor een verzekering aanpassen op basis van de duurzaamheidsscore van het VBDO. Wil je je alleen verzekeren bij verzekeraars die minimaal een 4 (uit 5) hebben gescoord, dan toont independer je alleen nog de verzekeringen van verzekeraars die daaraan voldoen. De volgorde van je zoekresultaat blijft verder gebaseerd op de beste keuze formule.
Een druppel op een gloeiende plaat
Natuurlijk houd je klimaatverandering niet tegen door over te stappen van zorgverzekeraar. Helaas is de klimaatcrisis veel groter en complexer, en zullen er grotere en radicalere stappen ondernomen moeten worden door zowel individuen als overheden om écht tot een oplossing te komen. Je hebt als individu en consument echter wel de macht om te stoppen met jouw geld te besteden aan zaken waar je niet achter staat. Volgens Milieudefensie werkt dit echt. “Dat veel grote verzekeraars het nu beter doen, komt door de klachten die ze van klanten kregen,” aldus Milieudefensie.
Daarnaast, wanneer je op lange termijn kijkt, begint een goede gezondheid natuurlijk bij een gezonde aarde. Bosbranden veroorzaken ademhalingsproblemen, en hoe meer chemicaliën er worden gebruikt op onze gewassen, hoe minder voedzaam ons eten wordt. Investeren in een groene zorgverzekering is dus indirect ook een investering in je eigen gezondheid. Als je voor het nieuwe jaar je oude verzekering hebt opgezegd, heb je officieel nog tot 31 januari de tijd om je aan te sluiten bij een nieuwe zorgverzekeraar. Begin jij 2020 met een duurzame keuze?