Doodgaan is vervuilen. Althans zo stelt Bob Hendrikx van Loop Biotech, een van de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs voor duurzame ondernemers. Bij een begrafenis komt namelijk heel wat CO2 vrij en bovendien vervuilen we de grond met giftige chemicaliën wanneer ons lichaam wordt begraven. Hoe kan je duurzaam doodgaan?
Een levende doodskist
Hoe kan je duurzaam doodgaan? Dat is de vraag die Hendrikx zichzelf stelde. Als antwoord op die vraag ontwikkelde hij in samenwerking met TU Delft en Naturalis de ‘levende doodskist’. Deze kist wordt gemaakt van mycelium, een soort web van paddenstoeldraden en planten- en bomenwortels. Door een mal te maken en hier mycelium in te kweken, is dus een complete doodskist van organisch en levend materiaal ontwikkeld. Ofwel: de Living Cocoon.
Niet meer vervuilen
Dat de mens als levend wezen vrij vervuilend kan zijn, dat wisten we al. Maar ook na onze dood, specifiek als we begraven worden, kunnen mensen de grond uitputten. Dat komt door de giftige stoffen die zich in ons lichaam kunnen bevinden en tevens ook vaak in de kist terug te vinden zijn. De kist van Loop Biotech heeft een manier gevonden om overledene de grond niet te laten vervuilen, maar juist te verrijken.
Meer biodiversiteit
Deze kist zorgt er niet alleen voor dat bestaande planten beter kunnen groeien. Maar het verbetert ook de kwaliteit van de omliggende grond. Daarmee kan ook de biodiversiteit in de omgeving worden verrijkt. Dit is na onderzoek bevestigd, aldus Hendrikx. “De kist is binnen 45 dagen afgebroken en vindt toxines in de grond (giftige stoffen, red.) erg lekker”, zegt hij in een interview eerder dit jaar met NU.nl.
De levende doodskist van Loop Biotech is momenteel het enige product binnen de uitvaartbranche dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet.
Meer lezen over technologie en duurzaamheid? Lees dan hier verder.