Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wonen in een Ecodorp betekent wonen in een ‘afgesloten’ gemeenschap waar op een duurzame, sociale en circulaire manier samen wordt gewoond, gewerkt en geleefd. Voor de één een nachtmerrie en voor de ander idyllisch. Nederland kent meerdere van dat soort plekken, waaronder het dorp Zuiderveld in Nijmegen. Daar wonen zo’n 60 volwassenen en 30 kinderen. Hoe is het om te wonen in een ecodorp?

Wat is een ecodorp?

De term ecodorp (ecovillage) werd voor het eerst gebruikt rond 1990. Het werd toentertijd omschreven als een nieuwe vorm van gemeenschappelijk wonen. Eén van de eerste ecodorpen ontstond in Denemarken. Maar als snel vloog het nieuwe fenomeen de hele wereld over. Inmiddels is Nederland ook een aantal ecodorpen rijker. De grooste, met een populatie van zo’n 90 mensen, zit in Nijmegen en heet Ecodorp Zuiderveld. Deze ecovillage kan worden omschreven als een idealistische plek, waar een duurzaam leven voorop staat. Daarnaast bestaat de filosofie van ecodorpen uit: “het vreedzaam oplossen van conflicten, het scheppen van banen, het opvoeden van kinderen, het geven van relevant onderwijs, of gewoon het genieten en vieren van het leven.”

Hoe ziet het leven eruit?

Wonen in een ecodorp, is net zoals wonen in een andere gemeenschappelijke vorm. Dat betekent dat je bepaalde lasten en verplichtingen met elkaar deelt, maar ook op elkaar kan terugvallen als dat nodig is. Zo wordt er in het ecodorp van Nijmegen verwacht dat je minimaal 8 uur per week werkzaamheden verricht binnen de gemeenschap, denk bijvoorbeeld aan de bouw, inrichting, onderhoud of de schoonmaak van de gemeenschappelijke voorzieningen. Het ecodorp bestaat namelijk uit verschillende gemeenschappelijke sociale voorzieningen. Denk aan een gemeenschappelijke ruimten voor eten, koken, vergaderen, koffiedrinken, dansen, muziek maken, gezelligheid en spelen. Daarnaast heeft iedereen in het ecodorp uiteraard zijn eigen woonplek.

Er zijn in Zuiderveld zowel eengezinswoningen, appartementen en studio’s. Alle woningen vallen in Nijmegen onder sociale huur, maar dat hoeft bij ecodorpen niet altijd zo te zijn. Voor de logees is er één extra woning vrijgesteld, de bewoners kunnen deze woning beschikbaar stellen voor vrienden en familie. Want ook buitenstaanders zijn welkom in de ecovillage. Zo worden er in Nijmegen bijvoorbeeld verschillende activiteiten georganiseerd waar iedereen welkom is. Denk aan mee doen aan een mediteer sessie of een muzieksessie.

Wat maakt een ecodorp duurzaam?

Een ecodorp heet niet voor niks een ecodorp. Deze woonplekken hebben namelijk speciale aandacht voor duurzaamheid. Die duurzaamheid zit bij het Ecodorp Zuiderveld onder meer in vermindering van het energiegebruik, efficiënt watergebruik, het toepassen van ecologische en circulaire bouwmaterialen, het delen van productiemiddelen (zoals bijvoorbeeld auto’s of apparatuur) en het ontwikkelen en beheren van gezamenlijke (sociale) voorzieningen. Alle woningen in het dorp zijn energiezuinig en gebouwd met goede isolatie, zonnepanelen en triple glas. Ook een deel van het voedsel wordt zelf geproduceerd in de moestuin. Er wordt zoveel mogelijk gedeeld en zo min mogelijk weggegooid. Oude kleding van kinderen waar ze zijn uitgegroeid, wordt doorgegeven aan de jongere kinderen. Als iets kapot gaat, is er altijd wel iemand die het kan repareren of recyclen.

Zo ziet het idealistische leven in het ecodorp eruit. Zou jij in een ecodorp kunnen wonen?

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan Duurzaamheid thuis: duurzame producten voor in huis