Overal ter wereld worden oplossingen gezocht om ook in de toekomst de wereldbevolking van voldoende, gezond, voedsel te voorzien. De ontwikkelingen in vleesvervangers volgen zich in snel tempo op en het gebruik van micro-algen zou zomaar eens de volgende stap kunnen zijn in het verder verduurzamen van voedsel. In Nederland wordt door Duplaco hard gewerkt aan het ontwikkelen van de micro-alg en het verwerken van het ingrediënt in ons dagelijks voedsel.
De micro-algen worden momenteel al toegevoegd aan vleesvervangers, er worden sapjes van gemaakt en het wordt ontwikkeld in tabletvorm om in te nemen als supplement. Een micro-supergroente wordt het genoemd vanwege de natuurlijke eiwitten, omega 3-6 en 9 vetten en meer dan 40 verschillende vitamines. De micro-alg is nog niet doorgebroken bij het grote publiek en wordt momenteel vooral gebruikt in quinoa-burgers die al in bepaalde supermarkten te vinden zijn. Toch lijkt er nog veel meer mogelijk, zo werkt Duplaco inmiddels samen met vleesproducenten en is het op zoek naar meer samenwerkingen om te onderzoeken waarin de micro-algen te verwerken zijn.
Hoe wordt de micro-alg ‘gemaakt’?
De micro-algen worden ontwikkeld in een laboratorium waarbij de cellen van Chlorella-microalgen vermenigvuldigt worden. De algen worden gevoed en groeien in een maand of twee langzaam door. Uiteindelijk verloopt het proces steeds sneller en kan er van een halve liter wel 500 liter ‘algensoep’ gemaakt worden. Uit deze soep kunnen de algen geoogst worden. Er blijft van de 500 liter een klein deel over wat uit alg bestaat. Deze oogst wordt uiteindelijk ingedikt tot een pasta waarna deze gedroogd wordt. Vanuit deze pasta wordt momenteel een poeder gemaakt die te verwerken is in voedsel.
Of consumenten al klaar zijn voor deze nieuwe superfood moet nog blijken. Vooralsnog lijkt de groene kleur mensen licht af te schrikken in burgers en zijn er nog te weinig opties waar de alg in verwerkt is. Toch zijn er steeds meer mensen op zoek naar vleesvervangers en lijkt dit een gezonde oplossing waar de voedingsstoffen in zitten die je ook in vlees terugvindt. De toekomst moet uitwijzen of consumenten kunnen wennen aan het eten van algen. Het voedingscentrum geeft aan de algen te zien als goed alternatief voor vlees en laten daarnaast weten dat het kweken van algen weinig belasting is voor het milieu.