Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In Nederland zijn we het inmiddels gewend dat er op elke hoek van de straat wel een laadpaal voor de elektrische auto te vinden is. Maar hoe doe je dat als je met de elektrische auto op vakantie gaat? Waar vind je laadpalen in de buurt? Zijn er überhaupt wel genoeg laadpalen in Europa? Wij zochten het voor je uit.

Laadnetwerk in Europa

Het laadnetwerk voor elektrische auto’s groeit gestaag in Europa. Er zijn steeds meer laadpalen beschikbaar, zowel in steden als langs snelwegen. Landen zoals Nederland, Duitsland en Noorwegen hebben een uitgebreid laadnetwerk, terwijl andere landen nog bezig zijn met de uitbreiding ervan. Over het algemeen kun je stellen dat de meeste Europese landen laadpalen hebben, maar de dichtheid en beschikbaarheid kunnen verschillen.

Italië heeft bijvoorbeeld de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van het laadnetwerk. Volgens de laatste gegevens zijn er momenteel meer dan 8.000 openbare laadpunten in het land. Spanje heeft ook stappen gezet om het laadnetwerk uit te breiden. Volgens recente statistieken zijn er in Spanje meer dan 10.000 openbare laadpunten beschikbaar. Grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia hebben een aanzienlijk aantal laadpalen, terwijl de beschikbaarheid in landelijke gebieden mogelijk minder is. Langs de snelwegen vind je een paar laadstations, plan dus van te voren goed je route!

Enkele praktische tips voor het vinden van laadplekken in het buitenland

  1. Gebruik Apps of raadpleeg websites: Er zijn verschillende apps en websites die je kunnen helpen bij het vinden van laadplekken tijdens je vakantie. Populaire opties zijn bijvoorbeeld PlugShare, ChargeMap en A Better Routeplanner. Deze platforms bieden gedetailleerde informatie over laadpalen, inclusief locatie, beschikbaarheid en laadsnelheid.
  2. Laadpas: Het is handig om een laadpas te hebben waarmee je toegang hebt tot verschillende laadnetwerken. Denk bijvoorbeeld aan het Tesla Supercharge netwerk. Met een laadpas kun je vaak bij meerdere aanbieders terecht en hoef je niet aparte accounts aan te maken. Let wel op dat niet elke laadpas in alle landen werkt, dus zorg ervoor dat je er een hebt die ook geldig is op je vakantiebestemming.
  3. Vooraf je route plannen: Voordat je op vakantie gaat, is het verstandig om je reisroute te plannen en laadplekken langs de weg op te zoeken. Zo kun je inschatten waar je kunt opladen en eventuele langere stops in je route plannen. Op die manier kun je vermijden dat je met een lege batterij komt te staan.
  4. Hotels en campings: Veel hotels en campings hebben tegenwoordig laadpalen op hun terrein. Als je accommodatie boekt, informeer dan of ze laadfaciliteiten hebben. Dit maakt het gemakkelijk om ’s nachts op te laden terwijl je geniet van je vakantie. Kijk voor dat je boekt dus ook even of jouw accommodatie dit aanbiedt.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Duitsland wil 1 miljoen laadpalen per 2030