Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Opgerookte sigaretten, plasticflesjes, rietjes, bestek en nog veel meer rommel: de straten liggen er vol mee. Afgelopen zaterdagochtend om 10:00 werden de gele hesjes, handschoenen en prikkers uit de kast gehaald door de vrijwilligers van de World CleanUp Day. Samen zetten de vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk vuilnis en rommel van de straten te halen. Ieder jaar worden er op deze wijze op World Clean Up Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald.

World Cleanup Day

Wereldwijd groeit de bezorgdheid over klimaatverandering en de impact ervan op onze planeet. World Cleanup Day verenigt om deze reden miljoenen vrijwilligers, overheden en organisaties om de wereldwijde afvalcrisis aan te pakken en te helpen een nieuwe, duurzamere wereld te creëren. Op de World Cleanup Day staat het rapen van afval, waardoor onze wereld een stukje schoner en opgeruimder wordt, centraal. Daarom werd afgelopen zaterdag, 16 september 2023, de zesde editie van deze wereldwijde opruimactie georganiseerd. Miljoenen vrijwilligers in maar liefst 197 landen nemen deel aan deze inspanning om de planeet schoon te houden. Ook in ons land waren er verschillende grote en kleine acties, omdat elk beetje helpt.

Verschillende opruim acties in Nederland

Op tal van locaties in Nederland hebben gemeenten, NGO’s, vrijwilligersgroepen en andere organisaties verschillende initiatieven opgezet om het gemeenschappelijke doel van een schone omgeving in heel Nederland te realiseren. Zo ging in Haarlem bijvoorbeeld een groep vrijwilligers het water op om afval uit de omliggende wateren van de stad te verwijderen. In Amsterdam stelde de gemeente afvalgrijpers en andere opruimmaterialen beschikbaar voor vrijwilligers in de stad, deze konden tot en met 30 augustus worden opgehaald. Grote groepen vrijwilligers trokken vervolgens afgelopen zaterdag de straten op, parken in en liepen langs de grachten om afval te verwijderen. In Arnhem werden er diverse acties georganiseerd, verspreid over de verschillende wijken. Ook werd er een opruim actie gecoördineerd over de singles van Breda middels een boottocht.

Daarnaast hebben verschillende basis- en middelbare scholen over het hele land World CleanUp Day aangegrepen als een educatieve kans. Ze hebben projecten opgezet waarbij leerlingen niet alleen afval verzamelen, maar ook leren over de gevolgen van zwerfafval voor het milieu.

Belang van World Cleanup Day 2023

World Cleanup Day speelt een essentiële rol in het bewustmaken van het belang van het milieu en biedt concrete mogelijkheden voor mensen om de handen uit de mouwen te steken. Jaarlijks worden op deze dag gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Dit draagt bij aan het verminderen van de vervuiling van onze ecosystemen, het beschermen van de biodiversiteit en het voorkomen van verdere klimaatverandering.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Wetenschap bewijst: ijsbeer sterft uit door klimaatverandering