Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een moestuin beginnen? Duurzaamheid en het beschermen van het milieu wordt voor mensen steeds belangrijker. En nu voor alles overal de prijzen zo omhoog schieten, wordt het ook steeds noodzakelijker. Iedereen is aan het zoeken naar een manier om een steentje bij te dragen, hoe klein ook. 

Je kan bijvoorbeeld zelf een moestuin beginnen en groente en fruit gaan kweken! Is dat echt duurzaam? En hoe doe je dat dan? Lees snel verder, dan leggen wij het je uit.

Moestuin beginnen: Een moestuin voor duurzaamheid

Een eigen groente tuin is duurzaam? Jazeker wel! Het voedsel dat je kweekt hoeft namelijk veel minder, of zelfs geen, afstand af te leggen. 

Ons eten komt van over de hele wereld. Het transport wat daarvoor nodig is stoot heel veel vervuilende stoffen, CO² en andere broeikasgassen uit. Dus door zelf een moestuin te beginnen en voedsel te kweken, vallen al die onaangename kanten weg! 

En doe je het in de grond zelf in plaats van in een bak, dan is het nog beter. De grond warmt daar minder snel op en regenwater kan dan makkelijker de grond in. 

Je kan natuurlijk ook het regenwater opvangen in bijvoorbeeld een regenton en dat gebruiken om je plantjes water te geven. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je plantjes! 

 

Daarnaast zijn zelf gekweekte groente en fruit ook veel gezonder. Ze worden niet of minder door chemicaliën gestimuleerd of beschermt, waardoor jij dat ook niet in je systeem krijgt!

Moestuin beginnen: Een plan van aanpak

Je hebt dus besloten om een moestuin aan te leggen, wat dan? Hoe begin je? Eerst moet je even rustig gaan zetten en nadenken. Wat voor groente en fruit wil je planten? Wil je wat exotischere dingen of de klassiekers? 

Let hierbij op dat je niet meteen heel veel dingen tegelijk doet. Als je meteen je hele tuin volzet, bezorg je jezelf alleen maar heel veel werk. Zeker als je het voor het eerst doet, is eerst even wat simpele dingen uitproberen het handigst. 

Bovendien, als zo’n hele grote moestuin wel uitpakt, eet je vervolgens weken lang dezelfde dingen. Dat haalt de lol er wel een beetje vanaf. Dus zorg dat je niet meteen heel groot begint, maar ook dat begint met makkelijkere en bekende soorten groenten en fruit. 

Dan moet je kiezen waar je de moestuin beginnen wilt. Zorg hierbij voor een plekje waar veel zonlicht komt, plantjes houden daar van! Je hebt ook niet zoveel grond nodig als je denkt, zeker als je lekker klein begint. Ook moet je zorgen dat je goede aarde hebt om je plantjes in te planten. Voor een moestuin is het belangrijk dat de aarde lekker los is en genoeg voeding en vocht heeft.

Potgrond voor moestuinen

Wat ook belangrijk is bij een moestuin beginnen, is dat je goede aarde hebt om je plantjes in te planten. Voor een moestuin is het belangrijk dat de aarde lekker los is en genoeg voeding en vocht heeft.

Wees dus ook niet bang om speciale moestuingrond toe te voegen aan de aarde die je al in de tuin hebt liggen! Moestuingrond zit vol met de mineralen en voedingsstoffen die jouw eigen groente en fruit nodig hebben om te groeien.

Deze moestuingrond is ook ideaal voor in een bak, plantpot of kweekbak. Moestuinen zijn er in allerlei vormen, maten en varianten. De vierkante meter moestuin is daar één van. Daarover later meer.

Moestuin ideeën

Dan is nu natuurlijk de vraag: wil je groenten planten en zo ja welke? Of wil je liever fruit uit eigen tuin? Of misschien is een geurige kruidentuin wel wat voor jou? 

Een beetje van allemaal kan natuurlijk ook, maar let dan wel weer op dat je bij een moestuin beginnen niet meteen heel groots begint. Zo zijn er verschillende moestuin ideeën en kan je er echt jou eigen moestuin van maken. Weet je niet goed wat je wilt? Bekijk dan eens een zaaikalender!

 Moestuinen kan je het hele jaar door hebben, maar niet alle groenten en fruit kunnen elk seizoen geteeld worden. Op die manier kan je moestuin ideeën op doen van het seizoen waarin je een moestuin beginnen wilt!

Moestuin beginnen: starten met planten!

En dan kan het planten beginnen. Let hierbij goed op of je zaadjes plant of de jonge plantjes. De jonge plantjes kunnen meteen naar buiten. Als je zaadjes wilt planten is het verstandig om ze voor te zaaien. 

Dit houdt in je de zaadjes binnen in een klein beetje stekgrond plant en veel warmte en vocht verzorgd door het in de zon onder folie of een plastic te zetten. Op die manier begeleid je de opkomende sprietjes in de eerste groei fase en als ze groot genoeg geworden zijn verplaats je ze voorzichtig naar de tuin. 

Je kan er ook nog verkiezen om ze eerst naar een pot te verplaatsen om ze nog verder te laten groeien en pas daarna naar de tuin. Deze stoelendans kan ook heel goed zijn voor de plantjes, omdat ze steeds weer nieuwe voedingsstoffen krijgen zo. 

Moestuin beginnen

Vierkante meter moestuin

Wanneer je dan gaat beginnen met het planten in de tuin, moet je proberen te denken in hokjes of secties. In elk hokje plant je een soort groente of fruit en tussen de hokjes laat je een klein beetje ruimte over. 

Op die manier blijft je moestuin heel overzichtelijk en geef je de plantjes de beste kans om te groeien. Je hebt ook helemaal niet zoveel ruimte nodig! Je kunt gewoon het principe van de makkelijke, vierkante meter moestuin aanhouden. 

Zoals de naam al aangeeft, heb je hiervoor maar één vierkante meter nodig. Ook hoef je echt geen volledig arsenaal aan moestuin benodigdheden te hebben. Bij een vierkante meter moestuin verdeel je het oppervlak in hokjes van grofweg 30 bij 30 centimeter. 

Dit kan je doen met plankjes of met dunne touwtjes. Dan zaai of plant je één soort groente, fruit of kruiden in zo’n hokje. Let wel op dat je het hokje van de vierkante meter moestuin niet te vol zet! Natuurlijk kan je ook een kant-en-klare kopen.

Plant je de jonge plantjes? Plant er dan maar 1 of 2, zodat ze genoeg ruimte krijgen om te groeien. Plant je de zaadjes? Dan is voorzaaien, zoals eerder beschreven, verstandig. Zodra je dan een beginnetje hebt, kan je de zaadjes die het beste lijken te groeien ompotten naar het vierkante meter moestuin hokje. Verder heb je volledige controle over de moestuin indeling! 

De touwtjes of plankjes die je gebruikt om de hokjes af te bakenen kan je laten staan, maar als de zaadjes en plantjes eenmaal staan kan je ze ook weg halen. Deze vierkante meter moestuin kan je direct in de grond van je eigen tuin plaatsen, maar het kan ook prima in potten! 

Jij hebt volledige controle over je moestuin. Balkon? Geen probleem! Er zijn speciale vierkante meter moestuin bakken, maar een plantpot kan ook prima. En als ze kleiner zijn dan een vierkante meter, dan verminder je gewoon de hoeveelheid hokjes in jouw moestuin indeling. 

Het hebben van weinig ruimte is dus geen excuus meer om een moestuin beginnen niet te doen of uit te stellen!

Moestuin beginnen: het onderhoud

En dan is het vooral wachten en geduld hebben. Plantjes hebben tijd nodig, dus je zult niet meteen al van verse groente en fruit kunnen genieten. Toch zijn er ondertussen wel dingen die je kunt doen om je moestuin te helpen. 

Zorg bijvoorbeeld dat je het onvermijdelijke onkruid verwijderd! Onkruid gaat er komen, wat je ook doet. Check dus regelmatig je moestuin om eventueel onkruid weg te halen. Doe dit wel voorzichtig, je wilt niet je eigen plantjes beschadigen. 

Ook moeten je plantjes genoeg water krijgen. Als het regelmatig regent, hoef je zelf niks extra te geven. Maar als het lang droog is, moet je de plantjes zelfs water geven. Zodra de plantjes wat groter geworden zijn is het ook belangrijk om op ongedierte te letten. Pluk de slakken weg en zorg voor iets wat vogels afschrikt.

De smaak te pakken?

Wil jij een moestuin beginnen, maar er toch meteen al een groter project van maken? Of ben je al redelijk ervaren met een moestuin planten en wil je graag uitbreiden? 

Neem dan een stuk moestuin grond buitens huis! Misschien kan je ergens grond voor een moestuin kopen, maar het makkelijkst is waarschijnlijk om je aan te sluiten bij een volkstuinvereniging of een buurtmoestuin. 

Dan huur je een stukje grond, speciaal bedoeld om er planten, bloemen, groenten en fruit te kweken. Perfect voor een wat grotere moestuin. Utrecht heeft meerdere leuke verenigingen en projecten die dit doen. Neem bijvoorbeeld De Voortuin in Voordorp, waar je samen met anderen in een grote gemeenschappelijke moestuin groenten en fruit teelt.

Conclusie: Een moestuin beginnen kan iedereen!

Heb je maar weinig ruimte omdat je bijvoorbeeld geen of een kleine tuin of een balkon hebt? Geen zorgen! Een moestuin hoeft niet direct in de grond, het kan ook prima in plantpotten. Die kan je heel makkelijk neerzetten waar je wel plek hebt! 

Zet ze op het balkon, op het dak, langs de oprit of naast de achterdeur. Je kan ook de vorm van de pot aanpassen op wat voor jouw leefomstandigheden geschikt is. 

Op deze manier kan iedereen een moestuin beginnen. Het is eigenlijk alleen maar bewust je zaadjes en plantjes kiezen, nadenken over waar je ze plant of neerzet en hoe je dat indeelt.

Nu kan je morgen al je eigen moestuin beginnen, zelfs al is dat eerst nog klein. En krijg je de slag te pakken? Dan kan je het altijd uitbreiden of verplaatsen naar een plek met meer ruimte. Veel succes!

Meer weten wat jij kan doen met en voor de natuur? Lees dan ook ons artikel Met deze 6 tips krijg je meer vogels in je tuin!