Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Veganistisch brood zelf maken moeilijk? Absoluut niet! We gaan laten je zien hoe je lekker vers brood in je keuken kunt bakken met slechts een paar eenvoudige hulpmiddelen. Het is gemakkelijk, betaalbaar en milieuvriendelijk! 

Je vraagt je misschien af: “Is er een verschil tussen hulpmiddelen voor het bakken van brood?” Het antwoord is ja! Het kiezen van de juiste keukenhulpen kan het verschil maken in uw eindproduct.

Veganistisch brood zelf maken?

Als je kiest voor veganistisch brood zelf maken, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen. Immers, alles wat je in je brood stopt, heb je er zelf ingestopt, dus je hoeft niet meer eindeloos ingrediëntenlijstjes na te pluizen. 

In dit artikel bekijken we enkele van de meer milieuvriendelijke en budgetvriendelijke alternatieven waarmee je geweldige resultaten kunt behalen zonder rood te hoeven staan. Zet je bankrekening aan het werk, en begin direct met het milieu en geld te sparen. Want een bakker werkt vaak nog met grijze stroom, en jij gegarandeerd met groene stroom van je eigen zonnepaneel, of je energieleverancier. 

Nieuwsgierig naar hoe je elke dag CO2 en geld kan besparen en nog lekker vers knapperig brood bakt bovendien? Veganistische brood zelf maken doe je zo!

1. Panasonic Broodbakmachine – Zwart

De Panasonic SD-ZB2512KXE broodbakmachine is een degelijke broodbakmachine die met een laag, en dus CO2-arm, energiegebruik van minder dan 500 watt in staat is om lekker brood te fabriceren. Als je thuis kiest voor duurzame zonnestroom of een andere vorm van duurzame stroom, is zelf brood bakken beter dan brood uit de supermarkt dat vaak met vuile grijze stroom is gebakken. 

Als je eenmaal knapperig vers brood hebt gegeten uit een broodbakmachine, wil je niet meer anders. De Panasonic broodbakmachine is in staat om broden van 1200 g te bakken. Niet voor niets kwam de Panasonic broodbakmachine als beste uit de test bij Kieskeurig. Een aanrader dus, uit duurzaam oogpunt. Tip: gebruik de Panasonic broodbakmachine als de zon schijnt, dan heb je het meeste duurzame rendement.

2. I-Ron Jupiter Broodsnijmachine

Zelf brood maken

Heb je eenmaal een lekker brood uit de broodbakmachine gehaald, of een duurzaam stokbrood bij de bakker gehaald? Dan wil je natuurlijk het ook kunnen snijden. Met een mes gaat het niet altijd even makkelijk, maar weet je wat wel goed werkt? Een broodsnijmachine. Uiteraard manueel want dat is het meest duurzame. En het is onzin om elektromotoren te gebruiken als je het ook prima en evengoed met de hand kan doen. Dan gaat het ook minder snel kapot en er komen geen vervuilende materialen in het milieu. 

Deze perfecte I-Ron Jupiter Broodsnijmachine Manueel Rood is niet per vervuilend zeetransport uit een op kolenstroom gestookte Chinese fabriek afkomstig, maar eersteklas Europees vakwerk van de erkende slow-food en culi-specialisten uit Italië. En in plaats van een elektromotor is er een slim, eersteklas handaangedreven systeem.

De I-Ron Jupiter Broodsnijmachine Manueel Rood is niet alleen voor brood te gebruiken maar ook voor cakes, chorizo, groenten en dergelijke. Zo hoef je nooit meer plakjes vlees of kaas bij de supermarkt te kopen. Dit scheelt dus heel veel vervuilend verpakkingsmateriaal. En ook niet verkeerd natuurlijk, scheelt het ook heel veel geld. Vooral als je veel voorverpakt broodbeleg koopt. Voor de liefhebbers van slowfood is dit apparaat echt een uitkomst. 

Dankzij het slimme vliegwiel hoef je maar even te slingeren om lekker door te kunnen snijden. Dus echt wel dat je deze machine er snel uithaalt, zowel in CO2 als in geld. Op je spaarrekening heb je nul rendement. Eten jullie veel beleg op je brood? Dan kan je met dit apparaat minstens een halve euro per dag besparen. Nu zijn we geen financiële deskundigen, maar volgens mij haal je dat rendement niet snel op je spaarrekening.

3. Biologisch Tarwemeel volkoren 25 kg

Zelf brood maken

Biologisch tarwemeel is gemaakt van echte biologische tarwe uit Europa en ambachtelijk gemalen op molenstenen. 100% windkracht dus, of een andere duurzame energiebron. Dit biologisch geproduceerde natuurproduct is gemaakt van de hele tarwekorrel. Dus ook de tarwekiem, wat echt wel het gezondste onderdeel van de tarwekorrel is. 

Omdat de tarwekorrels niet zijn geforceerd met behulp van chemische middelen, is de smaak ook nog eens heel afgerond en rijp. 

Biologisch en veganistisch brood bakken

Deze grote verpakking tarwemeel is heel goedkoop, omdat je het met een grote hoeveelheid tegelijk koopt. Dus een geweldige basis voor knapperige zuurdesembrood, volkoren baksels en heerlijke koekjes voor de donkere Sinterklaas- en kerstdagen. Laat de lockdown maar komen met deze overheerlijke biologische bak variaties in het vooruitzicht.

4. Kilner – Zuurdesem starter set inclusief Weckpotten

Zelf brood maken

Gist is duur, maar als je zelf je eigen gist maakte is het allemaal heel voordelig. Het geheim van zuurdesembrood is dat je een stukje deeg, de starter, van het vorige brood bewaart en dat dan weer kan gebruiken voor het volgende brood. Maar je moet natuurlijk ergens beginnen. Met je eigen zuurdesemcultuur. De makkelijkste en beste manier daarvoor is de Kilner® zuurdesem starter set. Deze set bestaat uit twee potten, een handige spatel, elastiekjes en een handig receptenboekje om je eigen zuurdesem starter mee te beginnen. 

Veganistisch brood maken start met een goede zuurdesem

Je kan natuurlijk ook een vriendin of vriend vragen om wat zuurdesemstarter. Dat bespaart je weer een week tijd. Ook dan komt de Kilner zuurdesem startersset erg van pas. Want daarmee heb je altijd genoeg zuurdesem om een heerlijk evenwichtig zuurdesembrood te bakken. Dat ook nog eens veel langer houdbaar is dan gewoon brood. Maar hoe kom je aan deze handige Kilner® zuurdesem starter set? Het goede nieuws is dat je daarvoor niet eens de deur uit hoeft, want deze kan je gewoon makkelijk bestellen!

Conclusie: zelf brood maken, een ecologische keuze

Door met zijn allen te kiezen voor een gezonde en duurzame broodmaaltijd in plaats van gemaksvoedsel, lever je een grote bijdrage aan een schone aarde en aan jullie gezondheid. Zelf brood bakken met een broodbakmachine maakt deze keus nog duurzamer. Want nu kan je je eigen biologische brood bakken met groene stroom. Een ander groot voordeel van zelf brood bakken is dat je biologische ingrediënten kan gebruiken en daarmee ook zorgt dat je alleen gezonde goede biologische stoffen binnenkrijgt in plaats van allerlei kunstmatige chemicaliën, vaak broodverbetermiddelen genoemd.

Zelf veganistisch brood maken, gegarandeerd veganistisch, duurzaam en voordelig

Bak je je eigen brood, dan heb je zelf de keus wat je er in doet. Voor de een is dat bijvoorbeeld een handje lekkere noten. Voor een ander is dat bijvoorbeeld honing, rozijnen of zonnebloempitten. Je kunt alle combinaties proberen die je maar wilt en die jullie lekker vinden. Alleen al die extra vrijheid die je hebt om op die manier heerlijk brood te maken is het apparaat al dubbel en dwars waard, en dan hebben we het nog niet eens over de enorme ecologische winst die je ermee kan bereiken.

Als jullie kinderen zien hoe leuk het is om zelf brood te maken, dan geef je ze ook een waardevolle gewoonte mee voor de rest van hun leven. Je maakt er zo meer creatieve, meer zelfstandige en meer vindingrijke mensen van. Kortom mensen die voorbereid zijn op de vele uitdagingen van de wereld van morgen.

Gelukkig zijn er veel duurzame broodtrommels en broodbak producten te koop, waarmee je dit een stuk makkelijker kan maken. Duurzaam leven wordt zo niet alleen een stuk beter voor je geweten, maar ook stuk fijner, intensiever en lekkerder dan hoe je nu leeft. 

Meer lezen over veganistische lifestyle? Lees dan ook De 5 leukste vegan kookboeken op een rijtje!