Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Je bent vast wel bekend met palmolie. Het is wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie. Het zit in allerlei voedingsmiddelen die wij regelmatig consumeren zoals pindakaas, koekjes of chocola. Omdat dit product behoorlijk klimaatbelastend is, zijn steeds meer consumenten op zoek naar ‘palmolievrije producten.’ Echter wordt het de fabrikanten van deze producten erg lastig gemaakt. Zo blijkt uit een zeldzaam rapport, in handen gekomen van het FD.

Palmolie onder vuur

Waarschijnlijk eet je bij elke maaltijd palmolie. En dat zonder dat je het zelf door hebt. Inmiddels vinden we in 60 procent van alle levensmiddelen palmolie terug. Dit veel gebruikte producten vraagt echter veel van onze natuur. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt. Eén plantage kan zo groot zijn als 60.000 voetbalvelden. Doordat al dat regenwoud wordt weggekapt staat de biodiversiteit op het spel.

palmolie

Orang-oetans en andere dieren sterven uit omdat hun leefgebieden verdwijnen. Ook zorgt de productie van palmolie voor watervervuiling en erosie. En voor de arme, lokale bevolking bieden de grote plantages maar relatief weinig werk.

Bestaat er een duurzame alternatief?

Daarvoor kwam er een oplossing: palmolievrije producten óf een duurzame variant. Over dat laatste is veel kritiek geweest. Voor de duurzame variant gelden internationale normen. Palmolie heeft een hele hoge opbrengst per hectare (4-10 keer hoger dan andere plantaardige oliën). Volgens Milieu Centraal zijn voor de teelt daarnaast maar weinig bestrijdingsmiddelen nodig, relatief weinig kunstmest en weinig irrigatie.

Daardoor scoort geen enkel andere plantaardige olie beter op deze milieuaspecten. Daarmee voldoet palmolie vaak al snel aan de duurzame normen. Echter wordt de ontbossing en het verlies van biodiversiteit daar niet in meegenomen.

Helemaal palmolievrij

Het beste is om je consumptie in z’n geheel te verminderen. Door enkel palmolie te boycotten, zullen producenten meer alternatieven gebruiken, die wellicht niet milieuvriendelijker zijn. Daarnaast kun je de palmolie-industrie helpen verduurzamen door producten met het RPSO-keurmerk te kopen. Als je wel voor palmolievrij gaat, is het belangrijk om op de vervanger te letten: “Als je gaat voor palmolie-vrij om het tropisch regenwoud te beschermen moet je ook andere tropische oliën zoals kokosolie en sojaolie vermijden. Dan heb je de zekerheid dat er door jouw consumptie geen tropisch regenwoud gekapt is”, legt Milieu Centraal uit.

Recentelijk blijkt uit een vertrouwelijk rapport, die in handen is gekomen van het FD, dat het voor producenten wel heel erg moeilijk gemaakt wordt om palmolievrije producten te verkopen. Europese palmoliebedrijven werken fabrikanten tegen die ‘palmolievrij’ op hun producten zetten. Ook de De Europese belangenvereniging Europese Palm Olie Alliantie (EPOA) probeert de vooral kleinere producenten af te schrikken met juridische procedures, schrijft het FD. 

Het rapport biedt volgens het FD een zeldzaam inkijkje in de lobbypraktijken. Het toont aan hoe grote palmoliebedrijven de fabrikanten van alternatieve producten benaderen en beïnvloeden. Dat alles om het verkoop van palmolievrije producten te beperken. 

Wil je meer lezen over palmolie? Lees dan hier verder.