Zeeman en Prénatal slaan handen ineen en zijn gezamenlijk gestart met het betalen van leefbaar loon in de gedeelde fabriek in India. Maandelijks wordt er een extra bedrag uitgekeerd aan alle medewerkers daar. Ze besloten dit naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat het minimumloon in India niet meer voldoende is om een gezin mee te onderhouden. Lees hier meer.
Minimumloon in India
Zeeman en Prénatal zijn winkelketens van Nederlandse bodem, maar delen een fabriek voor de productie van kleding in India. Daar betaalde ze het Indiaase minimumloon aan de medewerkers. Tot dat uit onderzoek bleek dat het minimumloon niet genoeg is voor de medewerkers om hun gezin mee te onderhouden. Ook India leidt onder inflatie. Het levensonderhoud wordt duurder en het minimumloon stijgt niet mee. Daarom besloten Zeeman en Prénatal een maandelijkse bijdrage uit te keren aan de medewerkers om hen te compenseren. Maandag 7 november is de eerste betaling gedaan.
Leefbaarloon door Zeeman en Prénatal
De maandelijkse bijdrages zijn opgebouwd uit het verschil tussen het minimum- en het leefbaar loon en worden gecompenseerd voor het productieaandeel van 90 procent. Dat omdat Prénatal en Zeeman maar 90 procent van de Indiase fabriek in handen hebben. De overige 10 procent is van twee andere retailers. Het is niet bekend of hen ook is gevraagd om mee te doen aan de actie. Op de salarisstrook die de arbeiders uit de fabriek ontvangen, staat ‘wage premium Zeeman & Prénatal’ vermeld. De lokale NGO Fair Wear zal toezien dat het bedrag ook daadwerkelijk bij hen terechtkomt, aldus het persbericht van Zeeman.
Zeeman duurzaam bedrijf
Ondanks het “goedkope” imago van Zeeman, zet de winkelketen zich al enkele tijd hard in voor duurzaamheid. Om die reden kreeg Zeeman begin dit jaar nog de ABN Amro Retailer of the Year voor het jaar 2021-2022 uitgereikt. Zeeman heeft zich er toe verbonden om in elk productie land minimaal het minimumloon te betalen. Mocht dat niet voldoende zijn voor het levensonderhoud, dan is het bedrijf bereid om daarvoor te compenseren. Bij het plan om de lonen in India te verhogen waren verschillende stakeholders betrokken, onder andere Fair Wear Foundation, IDH Trade, Schone Kleren Campagne en Wageindicator. Zij hebben inpupt gegeven op het voorgestelde plan van aanpak en de onderliggende berekening.
Zeeman’s MVO manager Arnoud van Vliet ligt toe: “De komende periode willen we de impact van deze toelage volgen en evalueren. De lessen die we hieruit leren, gebruiken we om onze aanpak verder te verbeteren en toe te passen bij andere fabrieken in de nabije toekomst. We beseffen ook dat de complexiteit van dit thema vraagt om een structurele sectorale aanpak die we de komende tijd verder vorm gaan geven.”
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit