Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Verenigde Naties heeft in haar klimaatplannen 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit. Daarmee willen ze meer bewustzijn creëren voor het belang van een grote verscheidenheid aan dieren, plantensoorten en micro-organismen op onze planeet. Hoe kun je je inzetten voor biodiversiteit?

Wat is er aan de hand met onze biodiversiteit?


De laatste jaren zien we de biodiversiteit – de verscheidenheid aan levende organismen – op onze planeet drastisch afnemen. Dit wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals verandering in landgebruik, landbouw, vervuiling en klimaat. Uit een VN-verslag, gepubliceerd in 2019, waarschuwden wetenschappers dat maar liefst één miljoen soorten op het punt staan om uit te sterven binnen enkele decennia. In totaal zijn dat zo’n 8 miljoen dieren, planten en andere organismen die zullen verdwijnen. Een aantal onderzoekers beweert daarnaast dat we op weg zijn naar de zesde massale uitsterving over de hele geschiedenis van de aarde. Voor ecosystemen kan het miljoenen jaren duren om van zo’n gebeurtenis te herstellen. 

Internationale dag van de Biodiversiteit

De dag van de Biodiversiteit is dus broodnodig. De VN heeft de dag zelf in het leven geroepen om zo wereldwijd meer mensen bewust te maken van de problemen rondom biodiversiteit en klimaat. Op deze dag staan we dus stil bij de biodiversiteit die al verloren is gegaan en hoe we de planten dieren een handje kunnen helpen. Normaliter worden er per provincie verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld zaai- of opruimacties. Maar door de corona-pandemie zijn nu veel van deze activiteiten gecanceld. Wel zijn er een aantal demonstraties waar je op gepaste afstand aan kan deelnemen.


Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je natuurlijk ook verschillende stappen ondernemen om je in te zetten voor een beter klimaat en biodiversiteit. Dat hoeft niet specifiek op 22 mei, maar dat kan je natuurlijk altijd doen. Maak bijvoorbeeld plaats in je tuin of op je balkon voor meer groen en vlinder- en bijvriendelijke planten. Of word een ‘guerilla gardener’ en zaai wilde bloemen op een braakliggend veld of zet plantjes neer in een leeg perkje. Want hoe meer plantensoorten en dieren er zijn, hoe beter het ecosysteem zich kan aanpassen aan bijvoorbeeld de klimaatverandering. 

En vooral: verspreid kennis en creëer bewustwording. Ga met familie, vrienden en kennissen in gesprek over waarom het zo belangrijk is om de biodiversiteit te beschermen, hoe wij daar zelf aan bijdragen en wat we kunnen doen om het tij te keren.

Wil je meer lezen over biodiversiteit in Nederland? Lees dan hier verder.