Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day. Over de hele wereld gingen miljoenen mensen de straten op om zwerfafval op te ruimen, waaronder 39.000 mensen in Nederland. Samen wisten ze meer dan 127.000 stuks afval op te rapen. Van alle landen is Nederland het meest actief geweest in het registreren van al het opgeraapte afval. Dit geeft de organisatie belangrijke inzichten in het afvalprobleem.

De wortels van World Cleanup Day liggen in Estland

Het concept begon in 2008, toen een groep van 50.000 Estlanders in vijf uur het hele land opruimden. Ondertussen doen 180 landen mee aan de schoonmaakdag.

https://www.facebook.com/WorldCleanupDayNL/posts/960644147678938

Vorig jaar stond er een indrukwekkend totaal van 21 miljoen mensen geregistreerd voor de actie. De 36-urige opruimgolf begint elk jaar in Nieuw-Zeeland en eindigt in Hawaii.

Nederlanders doen het extra goed

Hoewel de Nederlandse bevolking niet de grootste groep is die meedoet aan de actie, is het wel één van de meest waardevolle. Wij houden namelijk erg gedetailleerd onze dagopbrengst bij.

De organisatoren van World Cleanup Day roepen deelnemers op om al hun opgeruimde afval bij te houden in Litterati. Litterati is een app waarin al het afval geregistreerd wordt, waardoor het duidelijker wordt welke types zwerfafval het grootste probleem zijn. Uit de cijfers van Litterati blijkt dat mensen uit Nederland de grootste bijdrage leveren aan hun database.

Niet alleen menselijke vrijwilligers

Dit jaar hielpen niet alleen mensen mee aan de enorme opruimactie: er was ook een robot aanwezig! Martijn Lukaart en Edwin Bos zaten achter het idee. De twee Hagenaren hebben de start-up TechTics opgericht en wilden een bijdrage leveren aan het evenement. De robot hielp de vrijwilligers op het strand van Scheveningen.

Wie zijn de grootste vervuilers?

Het merk wat in Nederland het vaakst geregistreerd werd, was Red Bull. De blikjes energiedrank werden uitzonderlijk veel gespot op straat. Het meest voorkomende type afval was het sigarettenfilter.

https://www.facebook.com/WorldCleanupDayNL/posts/960000294409990

Het sigarettenmerk Marlboro stond dan ook op nummer twee van meest gevonden merken. Zoals verwacht stond plastic weer op de eerste plaats van de lijst gevonden materialen.

Wil je meer lezen over grote opruimacties? Lees dan hier verder.