Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een net-zero stad, die meer hernieuwbare energie en voedsel produceert dan ze verbruikt. Het lijkt een utopische toekomst, maar deze nieuwe realiteit is wellicht dichterbij dan we denken. In Egypte, ten hoogte van Cairo, werkt men aan de allereerste net-zero stad van de wereld. Het project biedt state-of-the-art landbouwoplossingen die de kritieke nexus van voedsel-energie-water gaat optimaliseren tot een circulair model. Lees hier alles over NexGen sustainable city.

De NexGen net-zero stad

In het Oostelijke district van Caïro in Egypte, wordt gewerkt aan een duurzame stad van zo’n 580 hectare. De duurzame stad zal daar 9.000 woon-units gaan bieden voor een bevolking van 35.000 inwoners. Voor de nieuwe inwoners van de stad worden zo’n 10.000 nieuwe banen gecreëerd. De meeste van deze banen zullen gericht  zijn op groene technologie-industrieën. Denk aan high-tech voedsel-technologie, energie-technologie, water-technologie en afval-technologie, om zo een circulaire groene economie voor de stad te creëren.

Het project heet Nexgen Sustainable City, en heeft als doel de eerste klimaatpositieve stad van de wereld te worden. Dat betekent dat de duurzame stad meer hernieuwbare energie en voedsel produceert dan ze verbruikt. 

Het master-plan

URB is het brein achter het project. Ook wel bekend als de oprichter en ontwerper van andere verschillende duurzame steden in het Midden-Oosten, waaronder The Sustainable City Yiti Oman, The Sustainable City Yas Island, The Sustainable City Amman & fase 2 van The Sustainable City Dubai. Daarnaast laat URB doorschemeren dat er nog meer duurzame steden in de komende jaren zullen worden onthuld. 

“De creatie van een Net Zero stad die voedsel, energie en water als in een circulair model biedt is niet langer een keuze: het is een noodzaak geworden. Nexgen is de volgende evolutie in duurzame steden die innovatieve multifunctionele oplossingen bieden voor sociale, economische en milieu-uitdagingen en tegelijkertijd de hoogste duurzaamheidsnormen stellen voor het bouwen van veerkrachtige & leefbare steden.” aldus URB.

De technologie van de stad 

De stad wordt ontwikkeld met behulp van de nieuwste technologieën en innovaties zoals bijvoorbeeld Smart Grids en Internet of Things (IoT). Deze technologieën zullen de netwerken en diensten van de stad omvormen tot een efficiënter, intelligenter ecosysteem.  Het Smart Grid zorgt in verschillende lagen voor het verstrekken van energie, water, voedsel, afval en luchtkwaliteit. Alle woningen worden voorzien van slimme meters om de smart-distributie van zonne-energie mogelijk te maken. Slimme watersystemen zullen het waterverbruik van de bewoners verminderen. Binnenshuis kan de verlichting en temperatuur automatisch worden aangepast op basis van verschillende variabelen, zoals bijvoorbeeld de temperatuur of luchtvochtigheid. De stad neemt ook ’s werelds eerste schaalbare ‘smart urban farms’ in gebruik, voor een eerlijker en groener voedselproductie systeem. 

Daarnaast wordt de hele stad voorzien van  E.V. oplaadstations, zelfrijdende auto’s en zonneparken om de connectiviteit, duurzaamheid en leefbaarheid van de toekomstige inwoners te verbeteren.

Meer lezen lezen over duurzame ontwikkelingen? Lees dan Dubai maakt zelf regen tegen extreme droogte.