Eerder schreven we een artikel over het Mexicaanse Biofase. Onlangs is datzelfde bedrijf ook in Nederland actief geworden onder Biofase Nederland. Arnaud Spoor (20) uit Arnhem en Stephan Wassink (24) uit Oosterbeek zijn hier eind 2020 mede-eigenaren van geworden. Zij beweren dat avocado niet alleen lekker en gezond is, maar ook gebruikt kan worden als een goed alternatief voor plastic. En dat gaan ze naar de Nederlandse markt brengen.
Rietjes van avocadopitten
Ondanks dat de twee jonge ondernemers pas net zijn begonnen, hebben ze nu al de licentie van het moederbedrijf Biofase in Mexico gekregen om volledig biologisch afbreekbare rietjes en bestek in ons land op de markt te brengen. Hun toekomstvisie: geen plastic, maar avocadopitten.


“Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het bestek en de rietjes worden na ongeveer 240 dagen in de grond, of aan de zon of regen blootgesteld, biologisch afgebroken. En dan te bedenken dat alleen al de afbraak van een plastic fles zo’n 450 jaar duurt”, aldus Wassink.
Plastic in de ban
Bovendien hebben de ondernemers het geluk aan de zij, want plastic wegwerpmateriaal gaat in Europa in de ban. In oktober 2018 heeft het Europees Parlement namelijk ingestemd met het verbod op de zogenoemde ‘single use plastics’ in de EU. Zouden de avocadopitten hier de oplossing voor kunnen bieden? Wassink meent van wel: “Onze producten hebben de toekomst.”


Het avocadomateriaal is zeer sterk, maar ook smaak- en reukloos. Daarmee is het product bijzonder goed geschikt als rietjes-alternatief, ook voor warme dranken. Daarnaast het heeft een extreem lage ecologische voetafdruk, omdat het in tegenstelling tot een geteeld product als bamboe wordt gemaakt van een afvalproduct, de pit. Daardoor is er ook geen extra CO2-uitstoot.
Arnhem is de stad van de avocado
Mexico staat al langer bekend als het avocadoland. Het land is namelijk verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de wereldwijde avocado-export. Daar werd het moederbedrijf Biofase opgericht door Scott Munguía, na zijn studie Chemische Technologie. Na jaren research ontdekte hij de avocadopit als ecologisch alternatief voor plastic. In Nederland is Arnhem inmiddels uitgeroepen als “de avocado stad”. Volgens PicNic werden hier door Nederlandse huishoudens de meeste avocado’s van Nederland besteld.
Biofase richt zich nu nog vooral op de horeca en de zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. En met het oog op het verbod van de EU lijkt het er niet op dat de producten snel in de supermarkt zullen liggen. Wel is Biofase bezig met het ontwikkelen van een product dat wél aan de nieuwe richtlijnen voldoet. Innovatie, creativiteit en het verlangen naar een betere toekomst zijn daarbij voorop voor de organisatie.
Wil je meer lezen over alternatieve materialen voor plastic? Lees dan hier verder.