Een van de woontrends nemen we mee uit 2021: duurzaamheid. Duurzame materialen komen dit jaar nog meer in de hoofddrol te staan. En dat leidt niet alleen tot mooie ontwerpen, maar ook tot een milieubewuster huis.
De interieurtrend van 2021
We worden ons steeds bewuster van wat we eten en wat we op ons lichaam smeren. De keuze valt vaker op producten die goed zijn voor onszelf, de natuur en het milieu. Deze trend zet zich ook voort in de weelderige woonwereld. Daar vind je tegenwoordig niet alleen veel natuurlijke materialen, maar ook gerecyclede materialen.
Net als in 2021 zal je in 2022 veel duurzame materialen in het interieur zien. Materialen waar je jarenlang plezier van hebt. Denk onder andere aan rotan, bamboe en houtsoorten die in veel interieurstijlen niet misstaan. Daarbij gaan we de trend zien van lichte houtsoorten, kurk en wol. Iets wat we voorheen vaak in minimalistische Scandinavische interieurs terugzagen, gaat dit jaar in verschillende woonstijlen terugkomen. In de interieurbranche komt er daarnaast meer vraag naar meubels van gerecyclede materialen. Meubels met een verhaal die met respect voor natuur, mens en dier zijn gemaakt. Denk onder andere aan meubels van bioplastic en gerecycled hout.
Vind je geluk in vintage vondsten
In lijn met de trend ‘duurzaamheid’ zie je in 2022 ook dat vintage items hot zijn. Oftewel het zo min mogelijk weggooien van spullen en overgaan op recyclen. Kringloopwinkels, vintage shops en Marktplaats staan vol met tweedehands meubels. Meubels die vaak goedkoper zijn dan wanneer je voor nieuw zou gaan, en daarbij ga je verspilling van materialen tegen. Dit is uiteraard een win-win situatie!
Het aanschaffen van duurzame meuebels is een goede start, maar hoe weet je of een meubel duurzaam is gemaakt? Via het platform Furn.nl kun je meer dan 100.000 verschillende meubels met elkaar vergelijken. Via het duurzaamheidsfilter heb je de garantie dat je een duurzamer meubelstuk kunt vinden.
Niet alleen het kopen van duurzaam geproduceerd meubilair maakt meubels duurzaam. De manier waarop je met je meubels omgaat heeft namelijk ook invloed op hoe duurzaam een meubel is. Als jij een meubelstuk voor een jaar gebruikt en daarna weggooit, is het natuurlijk niet duurzaam. Zelfs al is het van het duurzaamste hout gemaakt. Zorg er dus voor dat je meubels aanschaft waar je niet na een jaar op uitgekeken bent.
Gemiddeld worden meubels om de zeven jaar vervangen. Echter, veel meubilair kan nog veel langer mee. De twee grootste redenen voor het vervangen van meubels zijn dat het vuil of kapot is. Wanneer je jouw meubilair laat repareren, reinigen of stofferen kan je de levensduur met nog enkele jaren verlengen. Daarnaast kan je er zelfs een nieuw uiterlijk aan geven, als je dat graag zou willen. Op deze manier heb je er opnieuw veel jaren plezier van.
Wil je meer lezen over duurzame materialen? Lees dan hier verder.