Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sinds de zomer van 2018 is de Noord-Veluwe het territorium van een groep wolven. Na de geboorte van vijf jonge wolven vorig jaar mei, leken de wolven hun leefgebied uit te breiden. Sommige boeren en omwonenden hebben hun zorgen geuit over de terugkomst van de wolf. Maar veel mensen konden hun geluk niet op. Vormen deze dieren een gevaar of moeten we vooral in onze handjes knijpen dat ze er weer zijn? 

De terugkomst van de wolven

Toen er in 2015 voor het eerst in 150 jaar een wolf gespot werd in Nederland, waren de meningen verdeeld. Boeren vreesden voor hun schapen en ander vee. Maar veel dierenliefhebbers verheugden zich op de mogelijke terugkomst van de wolf. In het najaar van 2016 werd de tweede wolf gespot en de volgende in de zomer van 2017. Vanaf dat moment leken de wolven steeds vaker in Nederland rond te lopen. Een jaar later zijn een aantal wolven in het noordelijk deel van de Veluwe gesetteld. In mei 2019 werden er zelfs vijf jonge wolven geboren.

Uitbreiding van het territorium

Er zijn nu zowel sporen als beelden die laten zien dat de roedel zijn territorium uitbreidt. Staatsbosbeheer boswachter Lennard Jasper laat in een interview met het AD weten dat het mogelijk is dat “met name de welpen uitstapjes maken om te kijken: kan ik hier jagen?”. Het leefgebied wat door de provincie is vastgesteld, zal dan mogelijk moeten worden herzien. Volgens Jasper hebben wolvenkenners namelijk een theorie dat de welpen niet graag in de buurt van hun ouders settelen. Of er genoeg ruimte zal zijn voor een tweede roedel, zal moeten blijken.

Geluk of gevaar?

De laatste tijd worden er steeds meer zorgen geuit over of de wolvenroedel op de Veluwe een gevaar vormt voor de mens. Onderzoek wees uit dat het aantal wolvenaanvallen zo laag is dat het te verwaarlozen valt. Van de enkele bekende aanvallen, waren de meeste een gevolg van hondsdolheid. Een wolf met hondsdolheid kan in de laatste fase van de ziekte agressie tonen. Nu hondsdolheid haast niet meer voorkomt in Europa, is de kans vrijwel nihil dat dit nog gebeurt. Als een wolf gezond is, zal hij nooit uit zichzelf een mens aanvallen. Het zijn schuwe dieren die het liefst van mensen wegblijven.

Bescherm de schapen

Omwonenden van de Veluwe zijn vaak niet bang voor zichzelf, maar vrezen voor hun vee. Honderden schapen zijn slachtoffer geworden van wolven die in Nederland op bezoek kwamen. Hoewel deze verliezen zeker te betreuren zijn, zijn er gelukkig veel manieren om vee te beschermen. Zo werd er onlangs gedemonstreerd dat afrasteringen goed helpen, maar ook waakhonden en het ’s nachts op stal zetten van vee is effectief. Het lijkt erop dat alleen de wolven die “op bezoek” zijn of rondzwerven deze problemen veroorzaken. Gevestigde wolven hebben amper vee op hun menu staan: minder dan één procent.

Dus: geluk of gevaar? Er is gelukkig geen reden om te vrezen voor wolvenaanvallen op mensen. Aanvallen op schapen en ander vee zijn waarschijnlijker, maar met een duidelijk preventiebeleid valt dit zwaar te reduceren. De roedel op de Veluwe blijft voor nu vooral een mooie toevoeging aan de Nederlandse biodiversiteit.

Wil je nog een artikel lezen over de natuur in Nederland? Klik dan hier.