Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een recente onthulling van de Britse krant ‘The Guardian’ toont aan dat oliegigant Exxon “de opwarming van de aarde correct en vakkundig voorspeld”. Zij zouden dit vervolgens tientallen jaren lang verborgen hebben gehouden. Dat deed het bedrijf om zijn kernactiviteiten te beschermen.

Interne documenten vrij gegeven

Het oliebedrijf Exxon wist al sinds de jaren 1970 van de gevaren van de opwarming van de aarde. Door eigen onderzoek kwamen zij achter de risico’s die hun eigen activiteiten met zich meebrachten. Zij voorspelden een stijging van wereldwijde temperaturen en kooldioxide-emissies, die inmiddels dicht bij de werkelijkheid blijken te liggen. Daarmee was het onderzoek van de oliegigant net zo precies als de overheidsstudies en publicaties van academici die we vandaag de dag lezen – en in sommige gevallen zelfs preciezer. Maar toen andere wetenschappers waarschuwde voor klimaatverandering en de rol van fossiele brandstoffen, ontkende Exxon de problematiek. Dit om ervoor te zorgen dat er geen actie werd gevoerd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen, ofwel: de kernactiviteit van het bedrijf.

Oliewinning ging door

Daarom handelde Exxon niet naar de wetenschap dat het klimaat in gevaar was. Zij begonnen zelfs een langdurige campagne om de resultaten van hun eigen wetenschappers te bagatelliseren of in diskrediet te brengen. In 2013, sprak oud-directeur Rex Tillerson nog over de huidige klimaatmodellen: deze zouden niet competent zo zaaide zij steeds opnieuw twijfel over nieuwe klimaatstudies. Ondertussen ging de oliewinning van Exxon door.

Exxon

ExxonMobil, in Nederland beter bekend als Exxon, is een Amerikaans oliebedrijf opgericht in 1870. Het bedrijf is een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld en is actief in meer dan 140 landen. ExxonMobil produceert en verkoopt een breed scala aan energieproducten, waaronder benzine, diesel, jetbrandstof, elektriciteit en petrochemische producten. Het bedrijf bestaat uit meerdere merken, waaronder Exxon, Mobil en Esso.

Wil je meer klimaatnieuws lezen? Lees dan Lightyear 0 failliet verklaard, gaat de productie door?