Inmiddels zijn daken met zonnepanelen een gebruikelijk aanzicht in Nederland. Op veel daken kun je de zonnepanelen zien liggen. De windmolenparken beginnen ook steeds meer de skyline van Nederland te bedekken. Op huizen echter wordt nog geen gebruik gemaakt van de wind als energiebron. Heel gek is het ook niet, want efficiënt windenergie opwekken gaat het beste met grote windturbines met hele grote bladen. Dit is in binnen een woonwijk niet te realiseren. Desondanks komt het bedrijf AeroMINE met een innovatief idee: kleine geruisloze windturbines voor op je dak.
Waarom wel zonnepanelen, maar geen windturbines op je dak?
Voorheen bestonden er al windturbines die op daken geplaatst zouden kunnen worden. Deze windturbines waren vooral miniatuurversies van de grote turbines die veelal in de windmolenparken staan. Het nadeel hiervan is echter dat windturbines efficiënt worden naarmate ze groter zijn. De klassieke miniatuur turbines zijn simpelweg niet efficiënt genoeg om op grote schaal geproduceerd en gebruikt te worden. Daarnaast kan een snel draaiende windturbine veel geluidsoverlast veroorzaken. Hier heb je bij zonnepanelen geen last van. Ook het onderhoud van windturbine is kostbaarder en vaker nodig bij zonnepanelen. Kortom, de zonnepanelen hebben de strijd op de daken van huizen tot op heden gewonnen van de windmolens.
Hoe werken de windturbines van AeroMINE?
Het ontwerp van de windturbine hebben ze gejat van de vliegtuigvleugel. De vleugel van een vliegtuig is op zo’n manier ontworpen dat de luchtdruk onder de vleugel hoger is dan boven de vleugel. Hierdoor wordt het vliegtuig als het ware omhoog geduwd en kan het vliegen. De ontwerpers bij AeroMINE hebben twee kleine vleugels verticaal naast elkaar gemonteerd. Het is hierdoor mogelijk dat de wind onder hogere druk tussen de twee vleugels doorwaait. De wind drijft een propeller aan die energie opwekt. Daarnaast zorgt het ontwerp de AeroMINE ervoor dat er veel veel wind naar binnen ‘gezogen’ wordt. De AeroMINE kan hierdoor zelfs met matige wind de propeller op hoog tempo laten roteren. Volgens AeroMINE is hun windturbine daardoor zelfs efficiënter dan zonnepanelen.
De voordelen van de windturbine van AeroMINE
Het nadeel van zonnepanelen is vanzelfsprekend dat ze altijd afhankelijk zijn van zonlicht. Wanneer het nacht is, wekken zonnepanelen dus niks op. Daar heb je met windenergie geen last van en doordat de AeroMINE al werkt bij matige wind is het productiever dan de zonnepanelen. De beste optie is volgens het bedrijf echter wel dat de productie van zonne-energie en windenergie te combineren, want op die manier produceer je het meeste groene energie.
Doordat het ontwerp van de AeroMINE is de windturbine ook nog eens een stuk stiller dan de klassieke windturbine. Het geluid dat de AeroMINE produceert is zelfs minder dan een huis tuin en keuken ventilator. Daarnaast is het ontwerp van de AeroMINE vrij simpel. Het onderhoud is hierdoor minder kostbaar en minder intensief.
Wanneer kan ik de AeroMINE bestellen?
Alle prototypen van de Aeromine zijn getest en de eerste AeroMINES worden in juni geplaatst in een groot windpark in Texas. Hier zullen de laatste tests gedaan worden. De ingenieur Luciano Castillo van de Purdeu University stelt: ‘’I do think that this technology could be groundbreaking for areas with good wind conditions.’’ Of dit werkelijk het geval is zullen we nog deze zomer weten.
Nog een artikel lezen over windenergie? Lees dan dit artikel.