Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Herken je de gedachte? Al lopend door het bos zie je wat kleurrijks glinsteren aan een tak. Wat blijkt: een tros rode besjes. Ziet er best lekker uit, maar is het dat ook? Of is het zelfs giftig? Aardbeien zijn rood, maar hulst besjes zijn dat ook. Dus hoe weet je nou wat je wel en wat je niet moet plukken? Waar onze verre voorouders vooral door trial and error er achter kwamen welke paddenstoelen, wortels, bessen en kruiden goed te eten zijn en welke snelle loopjes naar een discrete boom tot gevolg hebben, ligt dat vandaag de dag gelukkig anders. We stellen voor: Wilderpad.

Will komt uit het hoveniersvak, maar heeft ook al tien jaar ervaring met het geven van cursussen. In 2020 moest het roer om met als resultaat Wilderpad. Will geeft outdoor LRH en EHBO cursussen, maar waar we vandaag naar gaan kijken is het wildplukken.

Cursus wildplukken

Allereerst de wandelingen. Het is misschien een gekke gedachte dat in ons landje, dat vaak uit niet meer lijkt te bestaan dan landbouwgrond en bebouwing, er genoeg te eten aan de tak groeit. Toch is het zo. Bramen en frambozen, lijsterbessen, vlierbessen en krenten. Dan zijn er nog paddenstoelen, eekhoorntjesbrood, cantharellen en ga zo maar door. Het komt hier allemaal in het “wild” voor! Genoeg te eten dus, de kunst is alleen ze te vinden. En dat weet Will als geen ander. Die kennis deelt ze graag tijdens een wandeling. In de buurt van Amersfoort, maar met enige regelmaat ook elders. Gedurende zo’n 2 a 2 en een half uur neemt Will je mee, op zoek naar eetbare planten, kruiden, bomen en paddenstoelen. Tijdens de wandeling hoor je van alles over wat je tegenkomt. De wandelingen zijn voor groepen van 6 tot 10 personen. Dus ook leuk voor een uitje met vrienden, familie of collega’s. 

Geen wandeling in de buurt? Niet getreurd, anno 2023 kan alles online. Zo ook deze cursus. De cursus bestaat uit een wekelijkse lesbrief waarin steeds één plant, kruid of boom wordt behandeld. Elk subject wordt diepgaand behandeld, maar maak je geen zorgen; er zit weldegelijk opbouw in de lessen. De kennis die wordt aangeboden bouwt ook steeds voort op wat er reeds is behandeld. En het leukste: wat je leert is gelijk toe te passen buiten de deur. 

Leren gaat doorgaans beter wanneer je studiegenoten hebt, en ook daar is aan gedacht. Voor de liefhebber is er een online studiegroep waar je aan deel kunt nemen om vragen te stellen en kennis uit te wisselen.

Alvast wat tips: 

Mocht je nu al staan te popelen om het bos in te trekken, alvast tips. In het kort, niet te veel, niet te vaak, weet waar je plukt en gebruik je verstand. Het is van belang om de bewoners van bos en veld altijd in je achterhoofd te houden. Pluk dus matig, voor elke plant die je plukt laat je er tien voor de wilde dieren. Ook de planten zijn hierbij gebaat, vruchten hebben tenslotte een doel buiten eetbaar zijn om. Zo is het verstandig om de zaden van vruchten die je geplukt hebt te bewaren, en bij de volgende pluk tocht te verspreiden. Ook is het altijd een goed idee om op de paden te blijven, zo vertrap en verstoor je ook niets. Houd ook altijd in de gaten of je überhaupt wel mag plukken op de beoogde plek! Ten slotte, was de oogst altijd goed voordat je gaat eten!

Meer weten over Wilderpad? Kijk op de website van Wilderpad.