Mensen zijn van nature wildplukkers. Met wildplukken verzamel je op de meest alledaagse plekken eetbare en voedzame planten, vruchten, paddestoelen of bessen. Het fenomeen is al eeuwen oud, maar wint langzaam zijn populariteit terug in Nederland. “Wildplukken is hot”, zo constateert het Nederlandse Staatsbosbeheer. Maar niet iedereen is enthousiast. Is wildplukken nou duurzaam of niet?
Wat is wildplukken?
Wildplukken is het verzamelen van eetbare planten en vruchten in de natuurlijke omgeving. Het is een manier om in contact te komen met de natuur, om voedsel te vinden dat vers en lokaal is, en om te genieten van een duurzaam dieet. In Nederland zoeken wildplukkers naar allerlei soorten voedsel in openbare openbare parken, langs wandelpaden, in bossen of op andere natuurlijke locaties. Momenteel is de wetgeving rondom wildplukken in Nederland strikt, dit om natuurverstoring te voorkomen. In vele bossen is het eenvoudigweg verboden. Staatsbosbeheer staat wildplukken op kleine schaal en voor eigen gebruik toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Duurzaam of niet?
Op het eerste gezicht lijkt wildplukken iets heel duurzaams. Veel mensen zien wildplukken als een alternatief voor producten uit de supermarkt, waardoor het kan bijdragen aan een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Dit omdat het voedsel niet hoeft te worden getransporteerd over lange afstanden en niet in kassen hoeft te worden gekweekt. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat wildplukken alleen duurzaam is als het op een verantwoorde manier gebeurt. Wildplukken kan namelijk ook zorgen voor natuurverstoring, benadrukt Staatsbosbeheer. “Als er te veel mensen zijn die dezelfde planten en vruchten verzamelen, kan dit leiden tot een afname van de populatie en uiteindelijk tot uitsterven. Daarom is het belangrijk om alleen kleine hoeveelheden te verzamelen, en om planten en vruchten niet te beschadigen.”
Regels voor wildplukken
Dit betekent bijvoorbeeld dat je alleen planten en vruchten mag plukken die niet beschermd zijn. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de voorgeschreven hoeveelheid. Daarnaast is het raadzaam om goed naar de regels te kijken die zijn opgesteld door Staatsbosbeheer. Zo is er bijvoorbeeld bij plukken van paddenstoelen is extra waakzaamheid geboden. Er zijn ook gemeenten waar het plukken van paddenstoelen helemaal niet is toegestaan.
Staatsbosbeheer hanteert de volgende regels en richtlijnen voor wildplukken in Nederland.
- Houd je aan de regels ter plekke: respecteer de geldende regels en pluk alleen in gebieden waar je mag komen.
- Zorg voor kennis van zaken: weet wat je plukt om jezelf en de natuur te beschermen. Pluk alleen soorten die je kent en die volop voorkomen in het gebied.
- Verstoor de omgeving niet: breek geen takken af, vertrap geen zeldzame planten en verstoor de dieren ter plekke niet. Gedraag je als gast.
- Let op dat de soort aanwezig blijft: pluk een klein deel en zorg dat je niet verantwoordelijk bent voor het lokale verdwijnen van planten. Laat ook wat vruchten hangen voor dieren en andere plukkers.
- Je bent niet alleen: denk aan een ander, zowel dier als mens, en zorg ervoor dat iedereen op zijn eigen manier kan blijven genieten van de natuur.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Steeds minder koffietenten rekenen ‘vegan tax’