Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Amerikaanse wetenschappers hebben onlangs een belangrijke doorbraak bereikt. Zij hebben nu voor het eerst officieel kunnen vaststellen dat er een verband is tussen de uitstoot van broeikasgassen en de levensverwachting van ijsberen. Deze bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Hoewel er al langer wordt gevreesd dat smeltend ijs slecht is voor de populatie ijsberen, is nu het wetenschappelijke bewijs geleverd.

De ijsbeer in gevaar

Er wordt al langer gespeculeerd dat het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering een sterke bedreiging vormt in de toekomst van één van de grootste roofdieren ter wereld: de ijsbeer. De stijgende temperaturen leiden namelijk tot een snelle smelting van het zee-ijs. Wetenschappers voorspelden dat als deze trend zich voortzet, naar verwachting binnen één generatie het merendeel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zal zijn. De ijsbeer, die leeft in het Noordpoolgebied, heeft het door de aanhoudende smelting al niet makkelijk.  Hoewel ijsberen bekwaam zijn in zwemmen, is het duidelijk dat ze niet kunnen overleven op de Noordpool zonder ijs als hun natuurlijke habitat.

Officieel wetenschappelijk bewijs

Nu is er voor het eerst wetenschappelijk bewijs om deze stelling te onderbouwen. Vorige week donderdag publiceerden wetenschappers van Polar Bears International, de University of Washington en de University of Wyoming hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. In deze studie hebben de onderzoekers een correlatie vastgesteld tussen de uitstoot van broeikasgassen en het aantal dagen zonder ijs op zee.

Een toename in het smelten van zee-ijs heeft als gevolg dat ijsberen moeilijker bij hun prooi kunnen komen. Dit leidt tot een verminderde voedselinname en een afname in de opbouw van vetreserves. Juist deze vetreserves zijn van cruciaal belang, omdat ijsberen door het smeltende zee-ijs vaker op het land te vinden zijn, waar voedsel schaars is. Hoewel IJsberen in principe maandenlang kunnen vasten (dat doen zij vooral in de zomer wanneer het zee-ijs smelt) zal de periode zonder ijs steeds langer worden, omdat de opwarming van de aarde in het Noordpoolgebied twee keer zo snel gaat.

IJsbeer sterft uit

Volgens de wetenschappers neemt de kans dat ijsberen de winters zonder voedsel overleven nu dan ook gestaag af. Het steeds afnemende lichaamsgewicht van het roofdier speelt daarbij een grote rol. Met name jonge ijsberen beschikken over onvoldoende vetreserves en kunnen deze gedwongen vastenperiodes niet doorstaan. De onderzoekers trekken de conclusie dat als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo blijft toenemen als nu, de populatie van deze dieren tegen het jaar 2100 ernstig bedreigd zal worden. De onderzoekers leggen dus voor het eerst een direct verband tussen aan de ene kant onze broeikasgasuitstoot en aan de andere kant het vroeg overlijden van ijsberen. Meer over het onderzoek lees je in dit artikel van Science.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld