Het is je vast niet ontgaan: het wereldwijde chiptekort. Op dit moment een grote zorgen van de autoindustrie, maar ook de producenten van smartphones, laptops, wasmachines en tal van andere technologieën worstelen ermee. Recent onderzoek wijst uit dat het chiptekort nog zeker twee tot drie jaar aan kan houden. Daarmee is het chiptekort inmiddels een groeiend probleem dat steeds meer industrieën en bedrijven raakt. Maar hoe zit het precies? En wat heeft dit met duurzaamheid te maken?
Het wereldwijde chiptekort: hoe en wat
Chips, ook wel microchips genoemd, zijn mega kleine stukjes technologie die in de afgelopen jaren onmisbaar zijn geworden in de moderne wereld. Chips zijn kleine stukjes silicium waarop elektronische componenten zijn gebouwd. Ze worden gebruikt in een breed scala van elektronische apparaten, denk aan je smartphone, laptop, koelkast, wasmachine, auto en zelfs sommige horloges. Al deze apparaten kunnen eigenlijk niet functioneren zonder microchip. Om die reden wordt de chip ook wel de ‘hersenen’ van deze elektronica genoemd.
Maar wat als deze wonderbaarlijke chips plotseling niet meer in grote getallen leverbaar zijn? Dat zagen we afgelopen drie jaar gebeuren. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Allereerst zien we al een aantal jaren hoe de markt van elektronica groeit. Er is een steeds toenemende vraag naar elektronische producten. Daardoor ontstond er ook een grotere vraag naar chips en andere componenten, zoals sensoren en microcontrollers, die vaak in dezelfde fabrieken worden gemaakt. Toen in 2020 de Covid-19 pandemie begon, had dit enorme gevolgen op de productie en logistiek van de chips. Fabrieken werden gesloten tijdens de lockdowns of werden geforceerd hun productie te verminderen vanwege de beperkingen van arbeidskrachten. De achterstanden zijn nog niet ingehaald en bovendien is de vraag steeds blijven groeien. Recente onderzoeken tonen aan dat het chiptekort nog zeker twee tot drie jaar kan aanhouden.
Wat betekent dit voor de duurzaamheid?
Niet alleen betekent dit dat de wachttijden voor de levering van je nieuwe auto, koelkast of wasmachine omhoog zijn gegaan, maar het chiptekort heeft ook een aanzienlijke impact op ontwikkelingen op duurzaam gebied. Doordat er bijvoorbeeld minder auto’s geproduceerd worden, betekent dat ook dat er minder nieuwe (en elektrische) auto’s worden verkocht. De productie van elektrische auto’s lijkt dan ook te stagneren. Waardoor mensen langer in oude diesel of benzine auto’s blijven rijden en er meer Co2 wordt uitgestoten. Ook zonnepanelen en warmtepompen hebben een microchip nodig en ook daar zijn problemen in de levering ontstaan. Wie nu een warmtepomp besteld, zou daar zomaar nog een jaar op kunnen moeten wachten. Daardoor blijven mensen langer afhankelijk van gas.
Daarnaast worden chips niet alleen in de consumenten markt gebruikt, maar ook in de industrie. Een industrie die nodig moet verduurzamen, maar dat nog niet kan omdat de nodige technologie ontbreekt dankzij het chip tekort. Chips zijn bijvoorbeeld nodig voor energie-efficiëntie-apparatuur, zoals slimme thermostaten en energieopslagsystemen. Het chiptekort kan leiden tot een beperking in de beschikbaarheid van deze producten, wat kan leiden tot een hogere energieverbruik en een grotere uitstoot van schadelijke gassen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Windenergiecapaciteit van Finland in 2022 met 75% omhoog