Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie is in 2020 met 45% gestegen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van International Renewable Energy Agency. Een ongekende toename, want in korte tijd kwam de groene energie-productie tot wel 280 gigawatts. De eerste productiepiek!

Uitzonderlijke stijging

Ondanks de corona-pandemie is de wereldwijde productie van groene energie het afgelopen jaar hard gestegen. Een uitzonderlijke stijging. Bovendien vermeldt het rapport ook een toename van 23% in nieuwe zonne-energie-installaties. Volgens Renew Economy leidt zonne- en windenergie daarmee tot de snelste energietransitie die de wereld ooit heeft gezien. Dat betekent dat in 2020 de vraag naar zonne- en windenergie nog nooit zo hoog is geweest. En dat terwijl het gebruik van en de vraag naar andere brandstoffen ook nog daalt. 

De nieuwe norm

Daardoor voorspelt het rapport ook in 2021 en 22 zulke hoge pieken te gaan zien.  De grote capaciteit winsten in hernieuwbare energie zullen volgens het IEA (International Energy Agency) dan ook leiden tot de “nieuwe norm”, waarbij het overgrote deel van onze energie zal worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Bron: International Energy Agency


Ook in Nederland meer groene energie

In Nederland kunnen we ook spreken van een flinke toename in de geproduceerde groene energie. Bij ‘ideaal weer’ kunnen de Nederlandse windmolens goed zijn voor tussen de 30% en 40% van alle elektriciteit. Het dagrecord in windenergie dateert van 20 januari. Toen produceerden Nederlandse windmolens 135.000 megawatt aan elektriciteit. Procentueel gezien was Tweede Paasdag dit jaar de kampioen, toen werd 43% van onze stroom opgewekt door windmolens. Maar omdat dit een officiële vrije dag is, werd er ook minder stroom verbruikt. 

Live de energie-opwekking volgen

Ook onze duurzame energie-capaciteiten breiden dus steeds uit. Energie-expert Martien Visser is lector energietransitie aan de de Hanzehogeschool Groningen en levert data die het mogelijk maken de productiestatistieken van duurzame energie in Nederland live te volgen op Energieopwek.nl. Daar kun je precies zien hoeveel groene energie in Nederland is opgewekt per dag en hoeveel huishoudens daarmee worden voorzien van stroom. Op het moment dat dit artikel werd geschreven was er bijvoorbeeld genoeg hernieuwbare energie geproduceerd om een gebied met 591,189 inwoners te voorzien van energie. Dat komt overeen met al het energieverbruik van de stad Rotterdam.

Wil je meer lezen over duurzame energie? Lees dan hier verder.