Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Britse brouwgigant Guinness is bekend van twee dingen – het bruine gerstenat met de karakteristieke dikke schuimkraag, en natuurlijk het Guinness Book of World Records. Naast de bekende wereldrecords als, bijvoorbeeld, de langste nagels ter wereld (antwoord: de Indiër Shridhar Chillal, met 9,096 meter, zoals je ongetwijfeld wist), heeft de bierreus nu ook een speciale eco-editie uitgebracht voor het hele gezin.

Want waarom zou je de moeite die je stopt in het verbreken van het wereldrecord kaartenhuizen bouwen, niet kunnen steken in onze planeet redden van de klimaatondergang?

Enkele leuke eco-feitjes uit deze Guinness collectie van 256 pagina’s en andere collecties, met maar liefst duizend eco-records:

  • Duke Electric Vehicles, een studententeam van de gelijknamige Amerikaanse universiteit, brak het Duitse wereldrecord met een elektrisch voertuig dat 1283 kilometer op één kilowattuur reed. Dat wel met een slakkengang van 10 km per uur.
  • Sommige bamboesoorten kunnen 91 cm per dag groeien, wat het de snelst groeiende planten ter wereld maakt.
  • Pako Sadiman uit Indonesië plantte in zijn leven rond de 25.000 bomen op 2,5 vierkante kilometer land en stopte hiermee eigenhandig de erosie rond zijn dorp.

En hier nog wat meer wereldrecords

wereldrecord
  • De meest rampzalige uitvinder ooit was Thomas Midgley jr. Eigenhandig was hij verantwoordelijk voor twee rampen. Hij vond tetra-ethyllood uit, een middel om te voorkomen dat benzine te snel ontploft in een benzinemotor. Dit leidde tot een enorme loodvergiftiging wereldwijd. Lood veroorzaakt hersenschade. Zijn tweede rampzalige uitvinding betreft chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s), die de ozonlaag afbreken. Na de wereldwijde ban op CFK’s is de ozonlaag zich gelukkig weer aan het herstellen. Pas in 2050 zal de ozonlaag weer zijn volle omvang hebben bereikt.
  • De Gonghe 2200 MW zonnecentrale in China is de grootste zonnecentrale ter wereld. Deze zonnecentrale in de Gobiwoestijn produceert 20% van de elektriciteit die we hier in Nederland gebruiken. Gelukkig heeft China veel land, want deze mega-zonneweide slokt 50 vierkante kilometer land op. Dat is de oppervlakte van Vlieland, plus nog een kwart meer.
  • De Plastindia Foundation maakte een T-shirt van gerecyclede PET-flessen. Dit T-shirt werd maar liefst anderhalf voetbalveld groot en werd daarna opgeknipt in tienduizend T-shirts voor straatkinderen.
  • De Canadese kunstenares Von Wong en de organisatie Zero Waste Saigon zamelden meer dan 160.000 rietjes in. Hiermee bouwen ze een kunstwerk in wat nu Ho Chi Minh Stad heet in Vietnam. Met deze actie wilden ze mensen wereldwijd aansporen om geen eenmalige rietjes meer te gebruiken. Wil je hier ook aan mee doen, en voorkomen dat we als mensheid het wereldrecord plasticvervuiling jaar na jaar breken? Koop dan deze duurzame stalen rietjes.

Wil je ze allemaal lezen?

Bestel ‘m hier!