Maandag 7 t/m zaterdag 12 februari 2022 was het weer de Week van de Circulaire Economie. Een bijzondere week, waarin Nederland stilstaat bij de voortgang van de circulaire economie en onze doelstellingen. Hoe staat het ervoor?
De Week van de Circulaire Economie
In deze week worden er een aantal evenementen georganiseerd omtrent het thema circulaire economie. Vanwege de corona pandemie vond een groot deel van de events weer online plaats dit jaar. Een reeks van Webinars leerde ons interessante feiten over de circulariteit van Nederland. De meeste evenementen zijn informatief. Zij hopen bijvoorbeeld ondernemers te stimuleren om in te zetten op circulariteit of bespreken nieuwe mogelijkheden, kansen of technologieën. In totaal waren er 267 evenementen deze week.
De feiten op een rij
Maar hoe staat het er eigenlijk voor met de circulariteit van Nederland? Volgens duurzaam-ondernemen.nl best goed. Zij schreven in 2020 al een interessant artikel over de toenmalige stand van zaken. “De Nederlandse circulariteit van 24.5 procent is bijna drie keer zo hoog als de wereldwijde circulariteit.” Zij stellen dat Nederland daarmee een voorbeeld land is voor andere Europese landen en ontwikkelde economieën.
Echter is er ook een keerzijde. Nederland heeft namelijk van alle landen in de Europese Unie het laagste verbruik van hernieuwbare energiebronnen. Dat stond in 2019 op slechts 8.7 procent. En in 2021 was dat 13 procent. Nederland is namelijk nog altijd erg afhankelijk van gas. Het meeste daarvan wordt geimporteerd, al helemaal naar het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.
Kansen en barrières
Dit vormt een grote grote barrière in onze voortgang richting een circulaire economie. Nederland moet namelijk per 2050 helemaal zelfvoorzienend zijn in energie middels herbruikbare bronnen. Een ambitie uit de Europese Green Deal. In 2030 moet dat minimaal 27 procent zijn. Nog een lange weg te gaan dus.
Echter zijn er ook veel mogelijkheden. Het huidig kabinet heeft vijf interventies voor ogen waarmee zij de transitie naar volledige circulariteit willen beïnvloeden. Namelijk wet- en regelgeving, marktprikkels, financiering, kennis en innovatie, en internationale samenwerking.
Wil je meer lezen over de circulaire economie? Lees dan hier verder.