Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Voedselverspilling is een van de voornaamste problemen op gebied van duurzaamheid. Maar over de cijfers van 2022 kunnen we positief nieuws melden. In Nederland verspillen we namelijk als samenleving steeds minder voedsel. Het Voedingscentrum heeft een kleine daling van het aantal verspilde kilogrammen voedsel geconstateerd tussen 2015 en 2022.

Voedselverspilling Nederland

Gemiddeld verspillen Nederlanders thuis 33,4 kilogram vast voedsel per persoon per jaar, voornamelijk bij brood, groenten, fruit, aardappelen en zuivel. Er is aanzienlijke vooruitgang te boeken bij het verminderen van deze verspilling. Sinds 2015 is er een sterke daling in de hoeveelheid voedselverspilling thuis te zien, meldt het Voedingscentrum. Hoewel deze daling momenteel weer een beetje te lijkt vertragen. In 2022 lag de gemiddelde verspilling van vast voedsel bij de Nederlandse consument thuis 33,4 kg per persoon per jaar.

Dat betekent dat er in dat jaar 8,9 procent van de totaal gekochte hoeveelheid voedsel werd verspild. Sinds 2010 lijkt dit percentage al steeds kleiner geworden. De hoeveelheid verspild voedsel was in 2022 slechts 0,9 kilo lager dan in 2019. Nog steeds een daling dus, maar wel iets minder dan in de afgelopen jaren.

Voor de klimaatdoelen

Het tegengaan van voedselverspilling is een cruciaal aandachtspunt in de strijd tegen klimaatverandering en om de groeiende wereldbevolking te voeden. Om deze reden hebben zowel de Europese Unie als de Nederlandse overheid zich toegewijd aan het Sustainable Development Goal (SDG) 12.3. Het doel is om tegen 2030 de voedselverspilling per persoon bij zowel consumenten als supermarkten te halveren ten opzichte van 2015. We bevinden ons momenteel halverwege de periode om deze doelstelling te bereiken (SDG 12.3), en er is al een reductie van 23 procent gerealiseerd ten opzichte van 2015.

Acht op de tien Nederlanders geeft aan bereid te zijn om actie te ondernemen om hun eigen voedselverspilling te verminderen. Ze zijn van mening dat het bijvoorbeeld niet acceptabel is, geldverspilling is, of dat het onaanvaardbaar is omdat honger nog steeds een wereldwijd probleem is.

Laten we de stijgende lijn doorzetten en steeds minder voedsel verspillen. Ben je op zoek naar tips om voedselverspilling tegen te gaan? Lees dan ons artikel Voedselverspilling tegengaan: hoe doe je het?