Wil jij je huis verduurzamen? Dan is de waterbesparende douchekop is dé must-have voor dit jaar. In dit artikel lees je alles over waterbesparende douchekoppen. Wat zijn de voordelen hiervan, en wat is nu de beste waterbesparende douchekop? Daarnaast geven we algemene tips rondom het besparen van water in huis.
Waterkosten anno 2022
De voornaamste reden voor het nemen van een zuinige douchekop is het besparen van water. Hierin kun je namelijk ook snel besparen in kosten. Hoeveel je betaalt, hangt af of je in het bezit bent van een water meter. Indien dit op jou van toepassing is, betaal je in 2022 0,87 euro per m3. Dit bedrag ligt 4 cent hoger in vergelijking tot 2021. Als je kijkt naar de vaste lasten, stijgen deze met 6,40 euro naar 82,82 per jaar.
Heb je geen watermeter in je bezit? Dan is het lastig om in te schatten hoeveel water je verbruikt en waar je dus op zou kunnen besparen. Verrassende tip: investeer in een douchekop die waterbesparend werkt. Al met al, is er nog steeds een berekening te maken voor hoeveel je moet betalen. Dit is dan op basis van aantal eenheden van je woning.
Dit kalenderjaar betaal je per eenheid 22,65 euro. Dit is ook 0,66 meer dan in 2021. De vaste kosten stijgen dan met 9,40 naar 80,45 euro per jaar. Belangrijk om te weten, is dat deze bedragen gelden voor kleinverbruikers dus huishoudens en kleine bedrijven.
Dé duurzame keuze: waterbesparende douchekoppen
Door hierin te investeren bespaar je tot wel 20 procent op warm water én energieverbruik. Maar liefst de helft van de huishoudens in Nederland ging je voor om deze groene keuze te maken. Beweegredenen zijn dat een gemiddeld huishouden zorgt mét een waterbesparende douchekop voor een besparing van 7.500 liter aan warm water en bijna 44 m3 gas.
Deze douchekoppen kun je vooral vinden bij de bouwmarkt of in een sanitair winkel. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door: een stuk minder dan reguliere douchekoppen.
De beste waterbesparende douchekop
Geen tijd om verschillende ervaringen van de waterbesparende douchekop van de Consumentenbond te lezen? Geen zorgen. Door ‘’Waterbesparende douchekop Gamma’’ in te tikken via de zoekfunctie, vind je vast en zeker de juiste douchekop voor jou.
Een ander goed alternatief voor de Grohe waterbesparende douchekop, is die van het merk VITASENSE. Deze is ontworpen om het waterverbruik tijdens het douchen drastisch te verminderen, zonder in te leveren op jouw douche-ervaring. Daarbij is de VITASENSE douchekop eenvoudig te installeren en gebruikersvriendelijk. Dankzij deze duurzame topper bespaar je dus geld én doe je iets goeds voor het milieu. 2 vliegen in één klap. Waar wacht je nog op?
Waterbesparende douchekop & consumentenbond
Op de website van de consumentenbond kun je veel producten met elkaar vergelijken, tips opdoen en praten over vraagstukken via het forum, de online community, over o.a. de waterbesparende douchekop. Consumentenbond pakt het dan ook slim aan door verschillende ervaringen van waterbesparende douchekop bezitters te delen en er zo achter te komen welke douchekop (echt) waterbesparend is.
Algemene tips om water te besparen
Schrok je van de toenemende kosten voor water? Dat snappen we en daarom hebben we een paar goede tips van het World Wildlife Fund:
- Hergebruik servies. Op kantoor, bij je thuis of bij andere mensen. Want minder glazen staat natuurlijk gelijk aan minder afwas.
- Douche korter of maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Hier gaan we uiteraard later verder op in, maar je kan beginnen door een douchetimer te zetten.
- Was je kleding minder en zorg ervoor dat de wasmachine optimaal gevuld is. Zo bespaar je ook nog eens energie.
- Gebruik de vaatwasser, deze heeft ongeveer 13 liter nodig. Mensen zijn vaak van veronderstelling dat door afwassen met de hand er minder water nodig is maar vaak vergeten ze het afspoelen. Tip is wel om de vaatwasser alleen aan te zetten als hij compleet vol zit, omdat dit proces wel veel energie kost en met de huidige en stijgende energiekosten wil je dit voorkomen.
- Koken in een pan zorgt voor minder afwas, zo simpel is het.
- Vang koud water op als je bijvoorbeeld moet wachten tot het water warm is en geef dit bijvoorbeeld aan je plantjes.
- Wist je dat je het water uit de droger kan hergebruiken? Voor bijvoorbeeld plantjes of je stoomstrijkijzer?
- Door vaker plantaardig te eten, bespaar je echt veel water. Een kilo rundvlees heeft 15.500 liter water nodig en tegenover een krop sla wat 100 liter water nodig heeft, is dit een enorm verschil.
In principe maakt het niet uit of de waterbesparende douchekop Gamma, Praxis of Karwei op het etiket heeft staan. Jij en je portemonnee worden er sowieso blij van! Een ander artikel lezen omtrent water, maar wel met andere duurzame twist? Lees hier over herbruikbare flessen, het perfecte alternatief tegen plastic!