Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

120 liter water gebruiken we per persoon gemiddeld per dag. 120 liter! Shocking veel, toch? Laat die nog maar even binnendruppelen …

Tijd voor nieuwe tips om minder water te verbruiken

Een waterbesparende kraan of douchekop, minder vaak en lang douchen, de wc niet voor ieder plasje doorspoelen als je een dag thuis bent. Veel tips om minder water te verbruiken zijn natuurlijk supergoed, maar kennen we al wel. Tijd voor wat verfrissende tips om water te besparen! Daarom deelt Anke van Dijk in dit artikel wat van haar machtig kleine stapjes van climatechain. Het zijn haar eerste tips voor EcoToday dus leuk als je ons laat weten wat je ervan vindt. Wat ons betreft volgen er nog meer!

10 frisse waterbesparingstips zo uit de kraan!

14% van het water dat je gebruikt stroomt single-used weg door onze keukenkraan en gootsteen. Dit terwijl er zo veel eenvoudige manieren zijn voor hergebruik of besparing van water. Gebruik dit artikel en verminder je waterverbruik in de keuken of als je kookt. Er zijn volop manieren om spaarzaam om te gaan met water.

Tip 1: Slim groenten wassen zonder waterverspilling
Was groenten en fruit in een grote kom en schrob ze schoon met een apart borsteltje. Zo gebruik je de kraan niet als een krachtige spoelkop. 

Tip 2: Kraan uit, óók tijdens het handen wassen
Zet de kraan uit tijdens het inzepen van je handen. Gewoon even met een tikkie van de elleboog 😉 Dat scheelt 10 liter water bij 30 seconden handen wassen en in coronatijd al snel 80 liter water per dag. Dat is een enorme hoeveelheid water!

Tip 3: Pak een pan die niet te groot is
Gebruik de juiste pan om water en energie te besparen. Vul de pan met niet meer water dan nodig om je pasta of aardappelen nét onder te dompelen.

Tip 4: Kook met een vergietpan
Met een vergietpan kun je groenten perfect (en heel gezond) stomen. Bovenop je pan met pasta, rijst of aardappelen, dat scheelt weer een pan met water. 

Tip 5: Hergebruik het kookvocht van groenten
Zo bespaar je water en voeg je gemakkelijk vitamines én smaak toe aan soepen, sauzen en risotto. Of kook pasta in hetzelfde water waarin je ook groente blancheert. 

Tip 6: Giet het water van gekookte eitjes niet af in de gootsteen
Laat het afkoelen in de gieter en geef het aan je planten. Groen doet het goed op water dat veel calcium bevat (lege eierschalen ín plantenaarde duwen werkt trouwens ook)!

Tip 7: Ontdooi eten niet onder de kraan
Zonde toch van al dat water? Oók als je een hele gootsteen met warm water ervoor vult.

Tip 8: Water opwarmen in de waterkoker
Als je maar een beetje warm water nodig hebt, kun je dit ook opwarmen in de waterkoker. Dat kost wat stroom, maar bespaart koud water dat je stroomt uit de kraan voordat het water warm is. 

Tip 9: Gebruik de thermoskan voor thee
Je kunt ook gekookt water (voor thee) overgieten in een thermoskan, zodat je voor een enkele kop niet steeds de waterkoker opnieuw aanzet (én vaak ook nog meer water steeds verwarmt dan je nodig hebt). 

Tip 10: 60 ⁰C is warm genoeg
Dubbel duurzaam met water ben je als je de watertemperatuur van je cv-installatie anders instelt. Een temperatuur van 60 ⁰C is voldoende voor het water dat uit de kraan komt of naar je radiatoren loopt (niet lager vanwege de kans op legionella).