Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

We willen allemaal wel een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Als consument betekent dat bewuster omgaan met de spullen die je koopt en minder consumeren. Ook minder vlees eten staat bovenaan de lijst van dingen die je kunt doen voor een duurzamer leven. Maar hoe effectief is dat nou eigenlijk? Volgens bronnen van de Britse overheid bespaart 1 vegetarische dag per week (dus 52 dagen per jaar) al bijna 100 kg CO2 per jaar. Hoeveel CO2 kan je besparen met een vegetarisch dieet? En wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Nederland vleesland?

De gemiddelde (Nederlandse) vleeseter, eet in zijn hele leven zo’n 1200 dieren, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is nog zonder het aantal vissen en andere zee- en schelpdieren. Het komt neer op 25 hele dieren per jaar, dus ongeveer één heel dier elke twee weken. De consumptie van vlees in ons land is dus enorm.  En de gevolgen daarvan zijn te zien. Op dit moment nemen koeien (voor de vlees- en zuivelproductie) ongeveer twee derde van ons land in beslag. Zij dragen daardoor bij aan de productie van methaan en de stikstofproblematiek in Nederland. Ook varkens en kippen leven onder barre omstandigheden in Nederland om ons te voorzien van de voedselbehoefte. De milieubelasting van deze dieren is lager,  maar als je let op dierenwelzijn komt de productie van kippen- en kalkoenvlees er het slechts vanaf. 

Feiten & cijfers vegetarisch eten

Plantaardig eten heeft daarom een positief effect op je gezondheid en op het milieu.  Een voedingspatroon zonder vlees zorgt doorgaans voor een lagere broeikasgasuitstoot dan het gemiddelde voedingspatroon met vlees en zuivel. Het is duidelijk dat vlees nogal belastend voor de planeet. De vleesproductie zorgt namelijk wereldwijd voor 18 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. In Nederland, is vlees verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen. Deze broeikasgassen komen vrij bij de productie van de vlees- en zuivelbehoefte van de gemiddelde Nederlander. 

Per kilo rundvlees komt er zo’n 24 kilo broeikasgas vrij. Dat is net zoveel als 100 kilometer auto rijden. Met een een gemiddelde overstap van een vlees-gebaseerd dieet, naar een plantaardig dieet bespaar je ongeveer 800 kg CO2 per persoon. Door elke dag vegetarisch te eten, gaat je eigen CO2-footprint met 20 procent omlaag.

Wat kun je besparen?

Wanneer een gemiddeld Nederlands persoon voor één week geen vlees en zuivel eet, bespaart hij een totaal van 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Zo blijkt uit de cijfers van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, die Nederlanders jaarlijks probeert te stimuleren om één week per jaar voor 7 dagen geen vlees of zuivel te eten, maar deze te vervangen met bijvoorbeeld tofu, noten, vruchten en vlees-/zuivelvervangers. 

Een flexitarier, die voor een jaar lang drie dagen in de week vegetarisch bespaart een totaal van 1.760 km autorijden  en een schokkende 2.250 liter water.

Ook profiteren flexitariers/vegetariers van een aantal gezondheidsvoordelen: 

  • Vegetariërs hebben over het algemeen een lager en gezonder lichaamsgewicht in vergelijking tot niet-vegetariërs
  • Diabetes komt minder vaak voor onder vegetariers
  •  Hypertensie (een te hoge bloeddruk) komt bij vegetariërs minder vaak voor dan bij vleeseters
  • Vegetariërs krijgen minder vaak hart- en vaatziekten en overlijden hier ook minder vaak aan ten opzichte van vleeseters
  • Vegetariërs hebben minder vaak kanker dan vleeseters.

Wil jij starten met vegetarisch eten, maar weet je niet hoe?

Lekker Simpel: Vegetarisch kookboek

Laat je inspireren door deze heerlijke vegetarische recepten! Lekker en Simpel Vegetarisch met maar liefst 150 vegetarische recepten! Of je nou één keer per week of de hele week vegetarisch wil eten, met dit kookboek kun je vooruit.

50 Vega Opties

Zelf aan de slag met vleesvervangers? Dit kookboek geeft je 50 recepten voor je eigen vleesvervanger. De opties zijn eindeloos!

Italiaanse keuken vegetarisch

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.

Bronnen:

(S. Tonstad & coauthors, Type of vegetarian diet, body weight and prevalence of type 2 Diabetes. Diabetes care 32 (2009): 947-956

Wil je meer vega tips? Lees dan Restaurant Loetje vega friendly? Wel met deze vegetarische biefstuk uit de 3D printer