Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het beantwoorden van deze vraag is lastig. Een scheerapparaat koop je een keer en gaat in principe tientallen jaren mee als het een goed scheerapparaat is. Scheermesjes moet je na een paar keer je geschoren te hebben vervangen. Ook moet je scheerschuim kopen. En je het warm water nodig om je gezicht mee nat te maken. Dat is allemaal niet nodig bij een scheerapparaat. 

Daartegenover staat dat het maken van een scheerapparaat veel meer grondstoffen kost en ook elektriciteit gebruikt, waar een scheermesjeshouder werkt zonder stroom en weinig grondstoffen kost om te maken. Maar er gaan natuurlijk wel grondstoffen in de vele scheermesjes en in het scheerschuim zitten. 

Ook gaat het met het natscheren nog wel eens wat mis, als je er niet erg ervaren in bent. Kortom, tijd om er een deskundige bij te halen. De nerds van Slate Magazine hebben zich over deze vraag gebogen. 

Elektrisch scheerapparaat is duurzamer

Zij kwamen tot de conclusie, dat het ongeveer 15 keer zoveel CO2 oplevert om je nat te scheren, dan om je met behulp van een scheerapparaat te scheren. 

Ze bekeken deze situatie voor mannen. Maar uiteraard scheren ook vrouwen zich geregeld. 

Is dat het hele verhaal? Het antwoord: nee. Want de totale impact op de planeet van scheren is hoe je het ook bekijkt, qua CO2 uitstoot vrij klein. Ongeveer 7 kg in het geval van nat scheren en minder dan 1 kg in het geval van droog scheren. Erg veel is dat niet, ongeveer de uitstoot van 25 km rijden met een auto. 

Een vervelender probleem is scheermesjes. Deze zijn gevaarlijk en erg moeilijk om te recyclen. Vind je droog scheren en nat scheren even prettig, of droog scheren toch iets prettiger, kies dan zeker voor een scheerapparaat. Je hebt dan het voor het milieu beste keuze gemaakt. Ben je toch een liefhebber van nat scheren, ook dan is er nog geen man overboord, of vrouw natuurlijk. Zolang je maar een ecologisch bewuste scheermes gebruikt.

En zolang je maar niet gaat douchen tijdens het scheren. Want dan jaag je er in 10 minuten meer energie doorheen dan tijdens het scheren in een jaar. 

Hoe kan je je toch ecologisch bewust nat scheren?

Om te beginnen moet je nooit meer scheermesjes kopen waar plastic in is verwerkt en kiezen voor zogenoemde safety razors. Dat zijn platte scheermesjes die je in een speciale houder plaatst. Deze scheermesjes zouden je grootvader bekend voorkomen, want dit is het traditionele type scheermesje, dat ook nog eens veel goedkoper is dan de moderne fancy scheermesjes. Het zijn kleine platte plaatjes met aan twee zijden scherpe kanten. Dus wikkel ze altijd in een papiertje want hier wil je je echt niet aansnijden. Verder kun je koud water gebruiken om je gezicht mee in te smeren. En biologische alternatieven gebruiken voor het scheerschuim. 

Of je kan natuurlijk een ouderwets klassiek barbier scheermes gebruiken. Dit vergt wel behoorlijk wat handigheid en is niet echt wat voor beginners. 

Of natuurlijk je baard gewoon laten staan. 

Beste elektrische scheerapparaat voor heren

De Philips Shaver 9000 series S9711/31 (€ 225) is het door de Nederlandse Consumentenbond als beste geteste scheerapparaat. Het apparaat is 50 minuten draadloos te gebruiken en 100% waterdicht. De flexibele scheerkop kan ook met zware baardgroei overweg. Je kunt als je dat wil ook onder de douche of met scheerschuim scheren, al is het ecologisch gezien natuurlijk heel onverstandig om onder de douche te gaan scheren. 

Verder kan je speciale hulpstukken voor het verzorgen van een baard aan het apparaat klikken. Minder milieuvriendelijk is dat je voor het SmartClean onderhoudssysteem, speciale wegwerp cartridges nodig hebt. Je kan 20 keer scheren als je het apparaat een keer opgeladen hebt. 

Beste elektrische scheerapparaat voor dames

Vrouwen scheren meestal andere delen van het lichaam zoals de benen en oksels. Hier is ook een ander type scheerapparaat voor nodig. Het volgens veel mensen beste scheerapparaat voor vrouwen is de Philips SatinShave – Ladyshave – nat en droog (€60). Helaas is de door de consumentenbond geen onderzoek gedaan in de afgelopen jaren naar welk scheerapparaat voor vrouwen het beste is. Dit scheerapparaat is voordelig te krijgen bij bol.com.

Klassieke barbier Scheermes van hout

Het klassieke barbier scheermes van hout Is ecologisch gezien een absolute winnaar omdat het niet nodig is om scheermesjes te vervangen. Deze scheeroplossing produceert dus nul afval, uitgezonderd het scheerschuim. Maar daar zijn natuurlijk goede duurzame alternatieven voor. Zo was er Otho, een kort regerende Romeinse keizer die zijn gezicht met nat brood insmeerde om zich te scheren.

Ben je een echte bikkel die zich wil scheren als een oude Romein? En heb je al uitgebreide ervaring met een veiligheidsscheermes? Dat is dit klassieke barbiersmes voor jou, als je het aandurft. 

Veiligheidsscheermesjes

Het is met een klassiek barbier scheermes namelijk nogal riskant om je te scheren. Je zit dan met een scherp mes vlakbij je keel. Als iemand je aanstoot over wat anders gebeurt kunnen er erge ongelukken gebeuren. Of het hier aan lag dat Romeinse keizers niet zo lang leefden, weten we niet. Romeinen waren niet altijd even aardig voor elkaar. Maar gevaarlijk waren die dingen wel.

De veiligheidsscheermesjes, oftewel safety razors, werden aan het einde van de 19e eeuw daarom erg populair. Het zijn eenvoudige mesjes die in tegenstelling tot de ingewikkelde moderne mesjes, maar één snijbeweging over de huid maken. Er is maar een klein deel van het blad van het mes zichtbaar, waardoor als er een ongelukje gebeurt, het mes niet te diep kan snijden. Hiermee konden nog steeds ongelukken gebeuren maar dat is dan een oppervlakkige bloedinkje, dat je met bijvoorbeeld aluin kan stelpen. Een hele verbetering natuurlijk. 

Gebruikers van het veiligheidssscheermesje zijn er erg enthousiast over. Weliswaar duurt het scheren iets langer, maar daarvoor in ruil krijg je minder huidirritatie en meer controle over de scheeroperatie.

Deze mesjes zijn over het algemeen goedkoop. Je betaalt er ongeveer € 0,10-€ 0,30 per stuk voor. Met een mesje doe je ongeveer 3-6 scheerbeurten, met de kwalitatief betere scheermesjes het langst. Een aanvullend voordeel is dat de veiligheidsscheermesjes  op elke veiligheidsscheermeshouder passen. 

Ecologisch gezien is de beste keuze natuurlijk het veiligheidsscheermesje waarmee je je het langste kan scheren zonder dat je dat hoeft te verwisselen. Of veiligheidsscheermesjes die je kan omwisselen bij de fabrikant.

Om veiligheidscheermesjes te kunnen gebruiken moet je eerst een scheermes kopen. Barbiers en andere deskundigen bevelen de Merkur 34C safety razor (€50) aan. Dit is ook voor de beginnende gebruiker in prima model. Goedkoop is de Merkur niet maar hier doe je echt letterlijk een mensenleven mee. Bij de Merkur 34C wordt standaard een enkel mesje meegeleverd. 

Ben je bereid echt heel veel uit te geven om het allerallerbeste veiligheidsscheermes dat er te krijgen is aan te schaffen, dan is de Japanse Feather AS-D2 Safety Razor – Gesloten Kam – Mat Chroom (€200) de best verkrijgbare keus. Dit zwaardere geheel roestvrijstalen scheermes Is volgens sommige kenners het summum van scheren. Ook deze Rolls Royce onder de scheermessen is bij bol.com te verkrijgen. 

Het type scheermesje dat je nodig hebt voor een safety razor is een double edge razor blade. Dit is een industriestandaard. Dat wil zeggen dat een standaard double edge razor blade op elk model veiligheidsscheermes past. 

Dat wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn tussen de types blades. Deze zijn er wel degelijk. Zo staat het Japanse merk Feather bekend als het merk dat de scherpste mesjes produceert. Ervaren deskundigen op het gebied van scheren zweren daarom bij de Feather Hi-Stainless Double Edge Razor Blades. 

Omdat ze zo scherp zijn doe je hier ook het langste mee, wat ze daarmee ook het duurzaamste merk maakt. Wil je echt het beste van het beste? Bol.com biedt de allerbeste kwaliteit Feather mesjes aan, die buiten Japan niet verkocht worden. Hiermee kan je maar liefst twaalf keer scheren, voor ze bot worden. 

Maar deze Japanse mesjes zijn vooral nuttig voor mannen die ervaring hebben met veiligheidsscheren. Ieder heeft zijn eigen scheerstijl en het kan heel goed zijn dat bij jou een ander merk beter past. Daarom is het het beste om een probeerset te bestellen met verschillende types veiligheidsmesjes. 

Dan verder nog een aanvullende tip. Berg je scheermesjes altijd op een droge plek op. Vocht zorgt ervoor dat ze hun scherpte verliezen.

Conclusie

De beste bijdrage die je aan de aarde kan leveren door het scheren is dat niet onder de douche te doen. Met een scheerbeurt onder de douche gebruik je al meer energie dan door je een jaar te scheren. Je elektrisch scheren is iets beter voor het milieu dan je nat te scheren. Maar dat verschil is qua CO2-uitstoot marginaal. 

De voornaamste milieuwinst van elektrisch scheren zit hem in het niet hoeven te gebruiken van veel losse scheermesjes. Dus is het jou om het even of je je elektrisch of nat scheert, kies dan voor elektrisch. 

Scheer je jezelf nat, dan kan je het beste kiezen voor het veiligheidsscheermes. De losse scheermesjes die hierbij hoorden bevatten geen plastic maar bestaan puur uit metaal. Dat maakt ze een milieuvriendelijkere keus. In principe doe je met een veiligheidsscheermes je leven lang dus kan je het beste een goede kwaliteit scheermes kopen, zoals van het merk Merkur of Feather. 

Welke mesjes je hiervoor gebruikt is vaak een persoonlijke zaak en bij jezelf uitproberen welke mesjes je het prettigste vindt. Ervaren gebruikers kiezen vaak voor mesjes van het Japanse merk Feather, omdat die veel langer meegaan. Dat maakt ze ook de minst milieubelastende keuze.