Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In Nederland worden er gemiddeld per jaar rond de 160.000 stuks nieuwe smartphones verkocht. Wereldwijd gaat het om miljarden telefoons die over de toonbank vliegen. Jaren lang was de smartphone industrie één van de meest snelgroeiende markten ter wereld. Maar inmiddels doen we steeds langer met onze mobieltjes: ze gaan langer mee en de nieuwe telefoons die op de markt worden gebracht krijgen er minder nieuwe functies, waardoor mensen minder snel hun oude mobiel vervangen. Toch komt het nog regelmatig voor dat telefoons worden vervangen terwijl ze nog goed functioneren. Wat doe je dan met je oude iPhone of Samsung?

Oude telefoon eindigt in een la of op zolder

Laten we eerst even in de huidige statistieken duiken. Volgens CBS gaf in 2022 meer dan de helft van de Nederlanders van 16 jaar en ouder aan dat ze hun oude mobiele telefoons thuis bewaren. Bijna een kwart heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven, terwijl iets meer dan 10 procent deze inlevert voor recycling. Oude mobieltjes bij het afval gooien deed 2 procent. Ook oude laptops en tablets belanden ook vaak op zolder of in een lade. Bij de aanschaf van nieuwe smartphones en andere mobiele apparaten is snelheid, geheugencapaciteit en prijs belangrijker voor kopers dan duurzaamheid of milieuvriendelijkheid.

Kies voor refurbishen

Het is hartstikke zonde dat zoveel oude telefoons ongebruikt belanden in laden of op zolders. Vaak mankeren deze telefoons helemaal niets, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor een tweede kans.Het refurbishen van je oude smartphone is een van de meest duurzame manieren om je mobieltje een nieuw leven te geven. Dit proces houdt in dat professionele technici het apparaat grondig controleren, eventuele defecten herstellen en de software optimaliseren. Hierdoor wordt je oude iPhone weer als nieuw, waardoor je langer van dezelfde hoogwaardige technologie kunt genieten en tegelijkertijd de levensduur van het apparaat verlengt. Refurbished iPhones zijn niet alleen vriendelijk voor je portemonnee (het levert je namelijk ook geld op) maar ook voor het milieu, omdat ze de behoefte aan nieuwe productie verminderen. Deze duurzame keuze draagt bij aan het verminderen van elektronisch afval en het bevorderen van een circulaire economie.

Waar kan ik mijn telefoon laten refurbishen?

Heb je ergens nog een oude telefoon liggen die stof aan het verzamelen is? Overweeg dan refurbishen als een milieuvriendelijke manier om je oude telefoon nieuw leven in te blazen. Via de onderstaande bedrijven gaat dat uiterst gemakkelijk.


Leapp Refurbished

Leapp is al sinds 2011 zijn dé specialist in refurbishment in Apple producten. In een paar jaar tijd is dit bedrijf van Hollandse bodem uitgegroeid van startup naar de marktleider op het gebied van refurbishment. alle producten die binnenkomen in het refurbishement lab van Leapp worden allereerst grondig geïnspecteerd. Vervolgens worden eventuele defecten gerepareerd, de software wordt geoptimaliseerd en de telefoon wordt schoongemaakt. Het refurbished apparaat wordt vervolgens te koop aangeboden in de Leapp-winkels en online. Als verkoper ontvang je een aantrekkelijke vergoeding voor je oude telefoon, en als koper profiteer je van een iPhone die goed als nieuw is maar dan voor een lager prijsje.

Refurbished.nl

Refurbished.nl is hét platform voor consumenten waar refurbished producten kunnen worden aangeschaft en tegelijkertijd een platform voor mensen die producten willen aanbieden. Als je je oude telefoon aan hen verkoopt, ondergaat deze een grondig proces van inspectie, reparatie en schoonmaak. Het gereviseerde apparaat wordt aangeboden op hun platform, waar geïnteresseerde kopers refurbished gadgets kunnen kopen. Door je oude telefoon te verkopen aan Refurbished.nl krijg je een eerlijke vergoeding, terwijl je bijdraagt aan duurzaamheid door hergebruik te stimuleren. Naast iPhones biedt Refurbished.nl een reeks aan andere smartphones aan, waarnaast ook laptops, tablets en smartwatches.

Coolblue Tweedekans

Ook het geliefde Coolblue biedt mogelijkheden voor een tweede levenskans van je oude telefoon. Coolblue Tweedekans is een optie als je op zoek bent naar een snelle manier om je oude telefoon een tweede leven te geven. Je kunt je telefoon aan hen verkopen, en na een inspectie- en schoonmaakproces wordt deze aangeboden als “tweedekans” product op hun website. Als verkoper ontvang je een vergoeding en geïnteresseerde kopers kunnen kiezen uit refurbished telefoons tegen aantrekkelijke prijzen. Het is een win-win situatie waarbij je een extraatje verdient en bijdraagt aan een duurzamere consumptiecultuur.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan 40 procent van plasticflesjes wordt niet ingeleverd