Neem jij wel eens de tram vanaf het Weteringscircuit of Marnixplein? Dan is het jouw misschien al opgevallen dat deze bushokjes er sinds afgelopen week een stuk fleuriger bijstaan. In samenwerking met JCDeaux heeft de Gemeente Amsterdam (in navolging van andere gemeenten) een experiment gestart waarbij de wanden en daken van deze tramhaltes nu grotendeels uit planten bestaan. Door middel van een pompkelder wordt regenwater opgevangen en automatisch gebruikt om te plantjes te onderhouden. De gemeente houdt de ‘rainproof’ abri’s een jaar in de gaten, en bij succes zullen ook andere haltes in de stad een groene make-over ondergaan.
Niet enkel voor de sier
Je zou misschien denken dat die paar vierkante meter groen weinig uithalen op het gebied van duurzaamheid. Niets blijkt minder waar! De groene haltes zorgen niet alleen voor een mooier straatbeeld, ze dragen ook bij aan een grotere biodiversiteit. De planten die gebruikt zijn trekken namelijk allerlei insecten zoals vlinders en bijen aan. De waarde hiervan is niet te onderschatten, zeker aangezien op sommigen plekken in Nederland de insectenpopulatie met wel 80% is afgenomen in vergelijking tot 1990. Daarnaast zorgt het aangelegde irrigatie systeem ervoor dat de omgeving rond de bushokjes nu minder snel overstroomt bij hevige regenval; laten frequentere en heftigere regenbuien nu ook een effect zijn van de klimaatcrisis. Zo blijken de groene daken en wanden eigenlijk een verdomd efficiënte manier om met weinig oppervlakte de stad niet alleen op te fleuren, maar ook te verduurzamen!
Groene abri’s door heel het land
Amsterdam is overigens niet de eerste gemeente die haar haltes vergroent. Sterker nog, in andere steden zijn de groene daken al op een groot aantal bus- en tramhaltes te vinden! Zo heeft Utrecht afgelopen augustus meer dan 300 abri’s voorzien van groene daken en zonnepanelen. Bovendien introduceerde Eindhoven in 2010 al haar eerste groene bushalte aan de Mathildelaan en plantte Arnhem in 2016 een verticale tuin op de haltes op het Willemsplein. Daarnaast gaf Breda haar bushalte aan de Vlaszak een groen dak in 2018. Zij deden dit om aandacht te vragen voor de subsidies die de gemeente is begonnen te verstrekken voor groene daken. Daarin zijn zij overigens niet de enige gemeente. Heb je zelf ook wel interesse in een groen dak voor je huis, schuur of carport? Check hier of jouw gemeente het voorbeeld van Gemeente Breda heeft gevolgd.