In Europa vinden we het maar raar, maar elders in de wereld is het hartstikke normaal: het eten van insecten. In Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, maar ook in delen van Afrika zoals Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Niet gek, want ze bevatten verschillende eiwitten en een aantal essentiële vitamines. Bovendien doen insecten niet een groot beroep op ons klimaat. Waarom is insecten eten duurzaam?
Waar eten mensen insecten?
In ruim 100 landen kan je insecten terugvinden in een doorgaans dieet. Eigenlijk alleen in Europa en Noord-Amerika wordt het eten van insecten (nog) gezien als iets raars. Het zijn vooral mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die er niet voor wegdeinzen. Soms zijn het delicatessen of seizoensgebonden lekkernijen en in andere landen vormen insecten doodnormale toevoeging van een alledaagse maaltijd. Volgens recente cijfers eten meer dan 2 miljard mensen regelmatig bewust een portie insecten. Het is tevens niet gek dat we in Europa nog niet helemaal overstag zijn, van alle eetbare insecten ter wereld leeft slechts 2 procent in Europa. Het zijn vooral de meelwormen, buffalo’s, krekels en sprinkhanen die hier beschikbaar zijn om te eten.
Waarom is insecten eten duurzaam?
Wellicht komt er binnenkort wel verandering in hoe we in Europa kijken naar het eten van insecten. Met de druk op het klimaat en onze voedselbronnen, wordt er steeds vaker gekeken naar alternatieve voedingswijze om onze dagelijkse vitamines en eiwitten binnen te krijgen. Zo ook insecten. In 2017 lanceerde Bagels & Beans al de Bugs Bagel, een bagel belegd met krekels en meelwormen. Het bleek iets te vooruitstrevend en de Bugs Bagel verdween niet veel later weer van het menu.
Zonde, want het eten van insecten is hartstikke duurzaam. Insecten dragen maar weinig bij aan milieuvervuiling. In vergelijking met bijvoorbeeld rundvlees, is de uitstoot van insecten nihil. Een insectenkwekerij stoot per kilo geproduceerd vlees honderd keer minder broeikasgas uit dan een rundvleesboerderij, blijkt uit een onderzoek uit 2010. Het kweken van insecten kost vrijwel geen landbouwgrond of water. Ook het voeden van insecten doet geen groot beroep op onze eigen voedselbronnen, zoals bijvoorbeeld bij rundvlees het geval is door de enorme hoeveelheid soja die de dieren gevoed krijgen. Dit is niet alleen zo omdat het zulke kleine beestjes zijn, maar vooral omdat insecten voeding 3 keer zo efficiënt omzetten in vlees. De beestjes zijn koudbloedig, en hoeven daarom geen energie te gebruiken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Een ander duurzaam voordeel: van de eetbare insecten is tot wel 90 procent van het hele insect eetbaar. Van een koe of varken, wordt maar ongeveer 50 procent opgegeten.
Gezondheidsvoordelen insecten eten
Bovendien dan je insecten als voedingsbron heel goed vergelijken met andere vormen van dierlijk vlees. Dat betekent dat ze ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen, eiwitten en onverzadigde vetten bevatten als een stukje vlees. Het verschilt natuurlijk (net als bij dieren) wel per soort insect. De hoeveelheden kunnen wel per soort bijvoorbeeld verschillen. Als we kijken naar bijvoorbeeld eiwitten kan dat variëren tussen 7 tot 48 gram per 100 gram insect.
Wil je meer lezen over duurzame voeding? Lees dan Wat kan je besparen door vegetarisch te eten?