Het was afgelopen maand groot nieuws: de verplichte USB-C kabel. Tegen het najaar van 2024 zal USB Type-C waarschijnlijk de gemeenschappelijke oplaadpoort worden voor alle mobiele telefoons, tablets en camera’s in de EU. Zo zijn onderhandelaars van het Parlement en de Raad op dinsdag 7 juni overeengekomen. Dit is handig voor de consument, maar ook beter voor het klimaat. Hoe dat precies zit, leggen we in dit artikel uit.
Een nieuwe EU-wet
Als het aan de EU ligt, laad je voortaan al je elektronische apparaten, zoals je smartphone, koptelefoon, camera of gameconsole met dezelfde oplader op. Een nieuwe overeenkomst tussen de EU-raad en het Europarlement stelt namelijk dat al deze producten op termijn een standaardoplader met een USB-C-aansluiting moeten hebben. Dit werd besloten op dinsdag 7 juni in een voorlopige overeenkomst. Als de EU-raad en het Europarlement hier definitief mee instemmen, betekent dit dat alle nieuwe producten die vanaf ongeveer de herfst van 2024 op de Europese markt worden gebracht over zo’n USB-C-aansluiting moeten beschikken.
Verplichte USB-C kabel handig voor consument
Volgens de Europese Commissie is het gebruik van een standaardoplader handiger voor consumenten. Nu zijn er vaak nog verschillende opladers nodig om alle kleine en middelgrote apparaten op te laden. Met deze nieuwe wet kan een heel gezin gebruik maken van één oplader. Eurocommissaris Thierry Breton: “Straks moeten alle leden van een gezin precies dezelfde lader kunnen gebruiken, ongeacht welke telefoon zij gebruiken.” Het betekent ook dat consumenten niet langer een andere oplader of kabel moeten aanschaffen telkens wanneer zij een nieuw apparaat kopen. Dat kan Europese consumenten jaarlijks 250 miljoen euro onnodige kosten schelen, aldus de EU. Een andere reden voor de EU om tot dit besluit te komen was het klimaat. Omdat we straks niet elke keer een nieuwe oplader hoeven te kopen en onze oude zullen afdanken, zijn er middels deze wetgeving straks minder opladers in omloop en kunnen we de elektronische afvalberg verkleinen.
Beter voor het klimaat
Volgens de EU, die hier uitbundig onderzoek naar liet uitvoeren, komt de hoeveelheid weggegooide en ongebruikte opladers neer op ongeveer 11 000 ton e-afval per jaar. Met deze nieuwe wet kunnen we in Europa dus een hoop afval tegengaan. Een standaardoplader betekent ook dat deze voortaan op grote schaal kan worden geproduceerd. Dit levert klimaatvoordelen op tijdens het productieproces en het transport.
Toch denkt tech-bedrijf Apple daar anders over. Apple meldde dat zij de plannen van de Europese Unie niet zien zitten. Volgens hen zal de wetgeving leiden tot stagnerende innovatie. Ook zou de aanstaande transitie naar USB-C gaan zorgen voor bergen met elektronisch afval. Omdat bijvoorbeeld de al op de markt gebrachte accessoires voor Apple-apparaten niet meer gebruikt kunnen worden. Hoe de EU de eerste hoop afval gaat aanpakken, is nog niet bekend.
Wil je meer lezen over klimaat en wetgeving? Lees dan Nieuwe stikstofdoelen: de feiten op een rij