Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Groene daken worden steeds populairder. Het innovatieve concept zorgt niet alleen voor een natuurlijke look, maar heeft ook veel praktische voordelen. Zo staan groene daken erom bekend dat ze warmte reguleren: vooral in de zomer kan dit voor veel verkoeling zorgen. Wil je meer weten over het hebben van een groen dak? Lees dan snel verder.

Een groen dak in de stad

Wanneer je een rondje door het centrum van een grote stad loopt, zul je over het algemeen merken dat er weinig groen te bekennen is. Hierdoor hebben steden regelmatig last van flink veel wateroverlast wanneer het erg heeft geregend. Het water kan niet goed de grond in en het riool zit op een gegeven moment ook vol. Bekijk je een stad vanaf de lucht, dan zul je zien dat er nog heel veel ruimte over is voor groen… En dan wel op de daken van de vele gebouwen! Vooral in de grote steden kan een aantal groene daken al tot veel positieve gevolgen leiden voor mens en dier.

Waar is het allemaal goed voor?

De hoeveelheid stenen in steden zorgt er nu voor dat veel warmte wordt vastgehouden. Als veel daken in de stad vervangen zouden worden met groene daken, zou dat kunnen leiden tot een temperatuursdaling in de stad. De groene daken zijn echter niet alleen goed tegen hitte: ook de biodiversiteit heeft er veel aan. Zo trekt het groen insecten aan, wat weer vogels aantrekt, en deze vogels ook meteen meer plek geeft om te vertoeven. Ook is er een kleinere kans op wateroverlast in de stad, omdat een deel van de regen opgevangen zal worden door al het groen dat groeit op je dak.

Je dak hoeft geen loze ruimte te zijn

Ook juist voor bedrijfspanden kan een groen dak een uitkomst zijn. Steeds meer ondernemers kiezen hier dan ook voor. Naast dat het duurzaam oogt, ís het dus ook duurzaam. Daarnaast is het ook gewoon goed voor het dak: deze kan zo veel meer hebben. Een groen dak is ook goed voor het klimaat binnen in het gebouw en het werkt isolerend. De ruimte onder het dak kan namelijk tot wel 4 graden koeler blijven wanneer je dit vergelijkt met een ‘grijs’ dak.

Zie jij een groen dak niet helemaal zitten? Jouw dak hoeft nog steeds geen loze ruimte te zijn! Ook zonnepanelen zijn een duurzame optie. De combinatie van deze twee is trouwens nóg beter. Een groen dak zorgt er namelijk voor dat de zonnepanelen verkoelen en dit levert weer meer rendement op. Dubbel duurzaam dus.

Wil je meer lezen over groene daken? Lees dan hier verder over het langste natuurdak van Nederland.