Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Twee Amsterdamse studenten hebben vorige maand een nieuwe studentenvereniging in het leven geroepen: de Vegan Student Association Amsterdam. Ze hopen reeds veganistische studenten samen te brengen, maar ook nieuwe mensen te inspireren.

De twee studenten van de Universiteit van Amsterdam die de vereniging opgezet hebben, zijn Apolónia Drábová en Elianne Prange. “We waren van mening dat het creëren van een gemeenschap van veganistische studenten niet alleen voor hen nuttig zou zijn, maar ook voor het creëren van bewustzijn bij andere studenten.”

De focus van de studentenvereniging

Veganisme is niet alleen een dieet, maar ook een levensstijl. Over het algemeen proberen veganisten alle vormen van uitbuiting van dieren te voorkomen. Zo let je dus niet alleen op je eten, maar draag je ook geen kleding waar dieren voor gebruikt zijn of make-up die op dieren getest is. Dat zijn allemaal dingen waar de studentenvereniging iets mee wil gaan doen.

Een algeheel duurzaam leven

Daarnaast heeft de VSA ook een focus op duurzaam leven. Veganisme is hiervoor al één van de beste manieren, maar er zijn nog meer opties. Zo raadt de vereniging bijvoorbeeld aan om minder te reizen, om de ecologische voetafdruk te verminderen. Het doel is om “deze belangrijke boodschap [te] verspreiden in een universitaire setting”. Hiervoor zullen onder andere picknicks, borrels, lezingen en kledingruils georganiseerd worden. Ook hopen ze universiteiten te motiveren om meer veganistische maaltijden en snacks te serveren.

Nog even wachten met feestelijkheden

De vereniging heeft is sinds kort officieel geregistreerd en heeft nu 22 leden. In Nederland zijn er maar twee andere verenigingen die veganisme als primaire focus hebben. De studenten wilden de start van de vereniging vieren, maar werden belet door de coronamaatregelen. Ze hopen binnenkort feestelijk bijeen te kunnen komen.

Wil je meer lezen over veganisme? Klik dan hier.