Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Afgelopen weekend zijn vrijwilligers op pad gegaan om sigarettenpeuken op te ruimen – en met resultaat: alleen in Amsterdam werden er al 56.000 stuks opgeraapt tussen Centraal Station en de Dam. Dat lieten de milieuorganisaties achter het initiatief zondagavond weten aan Het Parool

Welgeteld 70 vrijwilligers liepen afgelopen weekend met een emmer, handschoenen én mondkapje over de Nieuwendijk om zoveel mogelijk peuken te verzamelen. Niet alleen in Amsterdam werd er hard gewerkt om de straten op te schonen, maar ook in zeventien andere gemeenten vond de actie plaats. In totaal werden er 142.000 peuken opgeraapt door de vrijwilligers.

Einde aan de ‘Plastic PeukMeuk’

Het zogenaamde Plastic Peuken Collectief bestaat uit elf milieuorganisaties die samen actie ‘Plastic PeukMeuk‘ organiseerden. Karl Beerenfenger sprak met Het Parool over de actie. Beerenfenger is mede-oprichter van stichting By The Ocean We Unite, een Amsterdamse non-profitorganisatie die plastic uit de zee probeert te houden.

Lang niet iedereen is zich ervan bewust dat er ook plastic in sigarettenpeuken zit. “Bijna niemand heeft het er nog over, en de industrie en overheid doen nagenoeg niets aan die vervuiling. Dus we zijn in dat gat gesprongen”, aldus Beerenfenger. De actiegroep schat dat er ongeveer 10 miljoen kilo aan peuken per jaar op straat terechtkomt, waarvan 2 miljoen kilo uiteindelijk in grachten, sloten of de zee belandt.

Bron:  Reinier van Oorsouw

Sigarettenpeuken liever voorkomen dan bestrijden

Het liefst zouden de vrijwilligers natuurlijk helemaal niet de straat op hoeven. Beerenfenger noemt dan ook dat hij het “bijzonder [vindt] dat het nog sociaal geaccepteerd is om je peuk op straat te gooien”. Het doel van de actie is echter niet om rokers te vertellen dat ze iets verkeerd doen. “We willen gewoon van die filters af. In Amsterdam belanden ze bijvoorbeeld massaal in de grachten, en dat gaat dan via het IJ naar de Noordzee en verder. Zo zorgt het voor eeuwigdurende vervuiling, want dat plastic vergaat niet meer.”

Bron: Reinier van Oorsouw

Voor de actiegroep was het enkel opruimen van de sigarettenpeuken dan ook niet genoeg. Ondertussen hebben ze ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een brief gestuurd. In de brief vraagt het Plastic Peuken Collectief om plastic in sigarettenfilters te verbieden. Zo hopen ze een einde te maken aan één van de grootste vervuilers van de wereld.

Wil je meer lezen over plastic opruimacties? Lees dan hier verder.

Beeld: Reinier van Oorsouw