Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vrij vliegen, een andere naam voor paragliding, chermvliegen, of parapente-vliegen. De ideale gelegenheid om Nederland te bekijken vanaf de bovenkant. Met vrij vliegen blijf je zo lang mogelijk in de lucht. Het is de meest eenvoudige en natuurlijke vorm van vliegen.

Vrij vliegen in het algemeen

vrij vliegen

Vrij vliegen is een sport die vrij afhankelijk is van weers- en windomstandigheden, doordat regen, sneeuw en dikke wolken invloed kunnen hebben op het niet veilig vliegen. Dit uitje wordt meestal uitgevoerd met een instructeur. Het wordt dan ook wel een tandemvlucht genoemd. Zodra jij helemaal klaar bent om te zweven, ren je ongeveer 5 a 15 meter, totdat de wind je opvangt en je in de lucht laat zweven. Een gemiddelde tandemvlucht duurt ongeveer 10 tot 20 minuten, dit is afhankelijk van de locatie op te starten en te landen en ook het hoogteverschil telt mee.

KNVvL

Wil jij nou in je eentje paragliden? Dan heb je zeker wat trainingen nodig. Om zelfstandig te mogen vrij vliegen, heb je minimaal Brevet 2 nodig of een Lier. Bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) zijn er 3 Brevetten, namelijk:

  • Brevet 1
  • Brevet 2, Lier/ Berg/ soar
  • Brevet 3, Lier/ Berg

Voordat je het examen gaat doen, moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Ten eerste moet je een redelijke fysieke conditie hebben. Verder moet je een medische verklaring kunnen afleggen om aan te geven dat je geen belemmeringen hebt.

Duurzaamheid

Uiteraard houdt de KNVvL ook rekening met duurzame consumptie en productie, klimaatactie en leven op het land. De vereniging wilt bewustzijn creëren voor de schoonheid van het luchtruim en de natuur. Verder willen ze aandacht besteden aan de kwetsbaarheid ervan. Hun doel is ook met hun leden, clubs en partners de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. En zo ook op een duurzame manier een sport te beoefenen.

Vrij vliegen versus skydiven

Hou jij van een beetje uitdaging? Vrij vliegen geeft een enorme adrenaline rush. Bovendien is het ook nog is een duurzame optie. Zo zijn er vele andere activiteiten die je een enorme adrenaline boost geven, maar helaas schadelijk zijn voor de aarde, zoals skydiven. Bij skydiven stap je in een vliegtuig die je vervolgens hoog in de lucht brengt. Bij het opstijgen en landden van een skydive vliegtuig komt enorm veel CO2 vrij, wat natuurlijk niet bijdraagt aan de vermindering van de klimaatopwarming.

Door de sierlijke vleugels bij paragliden vlieg je geruisloos over landschappen heen. Het scherm zelf bestaat uit textiel en lijnen. Dit is een lichte stof, waardoor het scherm slechts 6 a 7 kilo weegt. Super handig, aangezien het makkelijk in een rugzak past en het makkelijk te transporteren is. Ook zijn de kosten lager van vrij vliegen in vergelijking met skydiven. Kortom, het is beter voor het milieu en ook nog eens voor de portemonnee.

Wil je nou meer weten over duurzame activiteiten? Lees dan verder over Top 10 duurzame uitjes