Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tesla Model 3 was afgelopen maand de bestverkochte auto in heel Europa. Het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto de eerste plek bemachtigd. Tesla Model 3 zag een stijging van maar liefst 58 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

Een Europese Primeur 

In september werden er een totaal van 24.591 exemplaren van de Tesla Model 3 in Europa geleverd. Dat maakt dat Tesla in september helemaal bovenaan de verkooplijst staat. Van de nummer twee, de Renault Clio, werden in september 18.264 stuks verkocht. Een flinke afstand dus. De Dacia Sandero, het zustermodel van de Clio, maakt met 17.988 exemplaren de Europese top drie van september compleet. Het is de eerste keer dat een volledig elektrisch model de eerste plek heeft bemachtigd, een Europese primeur dus.  Ook is het de eerste keer dat een niet-Europese fabrikant de nummer één positie opeist. Wel moet vermeld worden dat Tesla auto’s tegen het einde van elk kwartaal per boot worden aangevoerd. Waardoor de leveringen rond die periode doorgaans hoger uitvallen dan in andere maanden. 


1 op de 10 auto’s in de EU 

Als we kijken naar afgelopen kwartaal, dan is van alle verkochte auto’s in de Europese Unie, nu 9,8 procent volledig elektrisch. Nog eens 28,8 procent van de nieuw verkochte auto’s is hybride. Als alle nieuwe elektrische en semi-elektrische auto’s bij elkaar worden opgeteld, is dat verkoopaantal zelfs net iets hoger dan dat van auto’s die uitsluitend op benzine rijden. De verkoop van dieselauto’s viel dit kwartaal dan ook bijzonder laag uit. Wel lijkt het erop dat Nederland net iets buiten de toon valt. Hier zijn dit kwartaal juist minder elektrische auto’s verkocht dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

De Tesla-influence

Volgens het klimaatakkoord moeten vanaf 2030 alle nieuwe personenauto’s die op de Nederlandse markt komen 100% elektrisch zijn. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland per 2030 49 procent minder CO2 gaat uitstoten. Tesla heeft met haar bedrijfsvoering en producten een grote impact op de transitie naar elektrisch rijden. Tesla Model 3 is tot tegenstelling van zijn voorgangers een goedkoper model en heeft daarmee de massa weten te bereiken. Bovendien is sinds 2014 alle technologie van Tesla ‘opensource’, in de hoop dat andere autobouwers de stap wagen en sneller eigen elektrische auto’s zullen ontwikkelen. Dankzij de invloed van Tesla zijn de ontwikkelingen op gebied van elektrisch rijden in stroomversnelling geraakt, waardoor de transitie naar een volledig elektrische automarkt steeds dichterbij komt.

Wil je meer lezen over elektrisch rijden? Lees dan hier verder.