Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is onderhand ruimschoots aangetoond dat de natuur een positieve werking op ons heeft. Maar wist je dat je ook gemakkelijk iets terug kan doen voor de natuur? Voor €0,99 per m2 kun je een stukje grond redden en deze teruggeven aan de natuur. BuyWorld voegt aankopen van verschillende mensen samen om complete gebieden in bezit te krijgen en te beschermen.

De natuur in Nederland kan wel wat hulp gebruiken

Misschien heb je het idee dat Nederland een redelijk natuurrijk land is, maar dit valt best tegen. Objectief gezien behoren wij tot de achterhoede van Europa. Het grootste gedeelte van onze beschermde natuurgebieden ligt namelijk in zee en de rest bestaat uit kleine lapjes groen die los door heel het land liggen.

Hoogleraar natuurbescherming Kees Bastmeijer wijst erop dat ook die kleine gebieden ecologische waarde hebben. “Maar voor het ­halen van de natuurdoelen was het verstandiger geweest om gebieden ruimer te begrenzen.”

Daarnaast is de natuurkwaliteit in Nederland ook niet optimaal. Slechts 4 procent van de Nederlandse habitattypen, zoals heides en duinlandschappen, verkeert in onbedreigde staat. Van de beschermde plant- en diersoorten is dit zo’n 23%. Bij de vogels gaat het wel wat beter: zo’n 66% van de vogelsoorten leeft stabiel in Nederland. Maar, de natuur kan dus wel wat hulp gebruiken. Wil jij een stukje aarde kopen?

BuyWorld: “De aarde redden door haar te kopen”

Bij BuyWorld koop je samen met anderen een stuk natuur. Grond is vaak duur door de grootte en daarom knipt de stichting het op in vierkante meters. Voor 0,99 cent per m2 krijg jij je eigen stukje grond en kun je deze in samenwerking met anderen teruggeven aan de natuur.

De aankoop is in eerste instantie een optie. Als het hele gebied is verkocht, word je officieel eigenaar en ontvang je zelfs een certificaat. Jij economisch eigenaar, BuyWorld juridisch eigenaar. Voor het beheer betaal je jaarlijks een kleine bijdrage en mocht je je stukje groen willen doorverkopen, dan kan dat ook.

Earth day m2 kopen: Iets goeds terugdoen voor de aardbol

“Je moet de aankoop niet zien als een investering voor jezelf, maar als een investering in het leven op onze Aarde. Jij wordt er niet per se rijker van, maar jij verrijkt het leven!” aldus BuyWorld. Met het kopen van een stukje grond kun je de natuur eenvoudig een handje helpen. Zo voorkom je uitsterven van flora en fauna, vergroot je de biodiversiteit en herstel je ecosystemen, bevorder je de CO2-reductie en beperk je de opwarming van de Aarde. Dat klinkt goed!

Wat doe jij al om je ecologische footprint te verkleinen?

Wil je meer lezen over initiatieven om de natuur te redden? Lees dan hier verder.